dkv-spojujeme

Automobilový průmysl zpomalil pokles, rostou TPCA, Iveco a Jawa

Výroba autobusů ve vysokomýtském závodě Iveco Czech Republic. Foto: IvecoVýroba autobusů ve vysokomýtském závodě Iveco Czech Republic. Foto: Iveco

Tuzemský automobilový průmysl zbrzdil během dubna svůj letošní pokles na necelé jedno procento. Za první čtyři měsíce letošního roku se

Tuzemský automobilový průmysl zbrzdil během dubna svůj letošní pokles na necelé jedno procento. Za první čtyři měsíce letošního roku se tak v Česku vyrobilo celkem 492 065 motorových vozidel. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik Sdružení automobilového průmyslu.

Teprve statistiky zahrnující duben jsou pro porovnání s loňským rokem lépe vypovídající než jen srovnání prvních tří měsíců. Důvodem jsou rozdílné termíny velikonočních svátků. V dubnu v meziročním srovnání výroba stoupla o 7,6 %.

Po letech poklesu se daří mezi trojicí tuzemských výrobců osobních aut TPCA, která meziročně posílila o 9,1 % na 77 tisíc vyrobených osobních aut. Škoda Auto do konce dubna v Česku vyrobila 310 tisíc aut, což je nepatrný pokles o 0,7 %. Největší pokles zaznamenal letos Hyundai: o 8,6 % na 101 800 aut.

Česko patří i mezi největší výrobce autobusů, Iveco jako největší továrna na autobusy zaznamenává letos další růst. Za první třetinu roku výroba po loňském rekordu vzrostla o dalších 6,5 %. SOR Libchavy naopak ztrácí: letos vyrobil zatím jen 100 autobusů, o 35,9 % méně než za stejné období loňského roku.

Daří se výrobci motocyklů JAWA Moto. Díky nárůstu exportu především na Kubu a na další středo- a jihoamerické trhy, který představuje 666 kusů (+ 104,3 %), a navýšení tuzemských prodejů o 61,5 % meziročně vyrobil téměř dvakrát tolik motorek co loni: 750.

„Přes pomalejší rozjezd ze začátku letošního roku jsou výrobci opět na samé hranici svých výrobních kapacit. I když jsme v období prvních čtyř měsíců letošního roku zaznamenali pokles, letošní dubnová produkce osobních vozů výrazně překonala tu loňskou o 7,6 %. S ohledem na silnou proexportní orientaci našeho automobilového průmyslu je to dáno jak pozitivním dubnovým vývojem na významných evropských trzích (Španělsko, Itálie a Francie), tak i dobrou konkurenceschopností tuzemských vozidel. Výrobci tak vykazují solidní výsledky, kterými i nadále táhnou českou ekonomiku vpřed,“ komentoval výsledky Zdeněk Petzl, výkonný ředitel AutoSAP.

Tagy Sdružení automobilového průmyslu výroba vozidel v ČR
1 komentář