Autobusy pojedou u „Kulaťáku“ po kolejích, s tramvajemi budou nově sdílet i zastávku

Mezi pražským Vítězným náměstím a Prašným mostem vznikl nový autobusový pruh a sdílená zastávka. Foto: Praha 6Mezi pražským Vítězným náměstím a Prašným mostem vznikl nový autobusový pruh a sdílená zastávka. Foto: Praha 6

"Doufejme, že se tam dohromady vejdou," uvádí ke sdíleným buspruhům radnice Prahy 6.

Mezi pražským Vítězným náměstím a Prašným mostem vznikl nový autobusový pruh. Nejedná se však o vyhrazení běžného jízdního pruhu pouze pro MHD, jako je tomu například na sousední Evropské třídě, ale o sdílení vyasfaltovaného kolejiště s tramvajovými linkami.

Podle radnice Prahy 6 má změna zrychlit autobusy směřující na Břevnov. Ty jsou často ve Svatovítské ulici blokovány kolonami aut kvůli četnému uzavírání tunelového komplexu Blanka.

Stavební příprava na provoz autobusů na kolejích proběhla ve Svatovítské v průběhu léta. V srpnu ji pak doplnilo vodorovné a svislé dopravního značení. Autobusy linek 143, 149 a 180 začaly pravidelně novým pruhem jezdit dnes.

Ve směru z Dejvické do Břevnova vjedou autobusy nově na koleje za kruhovým objezdem na Vítězném náměstí, kde vjedou do společné zastávky s tramvajemi. Přestup mezi autobusy a tramvajemi tak bude jednodušší, dosud obě zastávky dělily desítky metrů. Cestující totiž museli přejít až na zastávku Kafkova. Ta bude nyní zrušena a nahradí ji právě Vítězné náměstí.

„Doufejme, že kapacitně tato zastávka zvládne pojmout tramvaje i autobusy, uvádí městská část v tiskové zprávě.

Praha chystá novou tramvajovou trať z Dejvic do Suchdola

Následně pojedou autobusy po kolejích až před křižovatku na Prašném mostě. Zde sjedou do automobilových pruhů, aby křižovatkou projely v odbočujícím pravém jízdním pruhu a nezdržovaly tramvaje v této křižovatce, které potřebují převážně odbočovat vlevo.

Pokud by zůstávaly autobusy na kolejích, zásadně by se zhoršila propustnost křižovatky pro spoje MHD. Za křižovatkou autobusy opět vjedou na tramvajové těleso a do společné zastávky Prašný most.

Tagy buspruh Dopravní podnik hl. města Prahy MHD Praha 6 Tunelový komplex Blanka Vítězné náměstí
91 komentářů