Autobusová krize na severu: Kraj zatím dopravu nepřevezme

Autobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.czAutobus SOR v barvách pro linky v Ústeckém kraji. Foto: Kr-ustecky.cz

Nad autobusovou dopravou v Ústeckém kraji se nepřestává vznášet hrozba zastavení provozu. Oproti plánům prezentovaným před týdnem kraj nepřevezme od

Nad autobusovou dopravou v Ústeckém kraji se nepřestává vznášet hrozba zastavení provozu. Oproti plánům prezentovaným před týdnem kraj nepřevezme od 1. září dopravu na Ústecku a Děčínsku od společnosti TD Bus.

„Stále řešíme podrobnosti ve smlouvách,“ řekl dnes deníku Zdopravy.cz krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek. Dalším možným termínem, kdy by mohla některé linky převzít krajská organizace Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK), je podle něj 15. září.

Kraj nabídl převzetí linek (řidičů i autobusů) společnosti TD Bus (bývalý BusLine) jako mimořádné řešení v reakci na finanční požadavky firmy. Ta poukazuje na nutnost navýšení mezd podle vládního nařízení, čímž jí vzrostly náklady. Komínek věří, že TD Bus dodrží smlouvu, kterou má s krajem až do konce června příštího roku, a linky obslouží.

Firma naopak hrozí zastavením provozu. Kraj v reakci hrozí trestním oznámením za vydírání. Reakci TD Busu se deníku Zdopravy.cz dnes nepodařilo sehnat. „Vyzvali jsme Ústecký kraj k doplacení dlužné částky 3,93 milionů korun plynoucí ze smluv v oblastech Děčínsko, Litoměřicko, Lovosice–Louny, Podbořansko, Vejprtsko a Lounsko-západ, a to nejpozději do 30. srpna 2018,“ řekl tento týden ředitel TD Busu Milan Toms Ústeckému deníku.

Podle Tomse bude firma po marném uplynutí lhůty nucena zrušit stovky spojů. Toms rovněž vidí vinu na straně kraje ve věci nepřevzetí linek krajskou firmou od 1. září. Podle kraje ale firma musí dodržet platné smlouvy a linky odjezdit.

Tagy krize TD Bus Ústtecký
12 komentářů