Austrian vyřadí desítky letadel, končí všechny turbovrtulové stroje i A319. Návrat před krizí čekají nejdříve v roce 2023

Odstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: AustrianOdstavená letadla Austrian Airlines ve Vídni. Foto: Austrian

Letecká společnost Austrian Airlines vyřadí celkem 28 letadel ze své flotily, tedy zhruba třetinu stávajícího počtu. Z pohledu sedačkové kapacity

Letecká společnost Austrian Airlines vyřadí celkem 28 letadel ze své flotily, tedy zhruba třetinu stávajícího počtu. Z pohledu sedačkové kapacity jde o redukci zhruba o pětinu.

Firma dnes oznámila zmenšení flotily v tiskové zprávě. Vedení firmy neočekává, že se poptávka po létání vrátí na úroveň před vypuknutí pandemie koronaviru dříve než za několik let.

Austrian plánují obnovení letů v druhé polovině května, ovšem ve výrazně menším rozsahu než do uzemnění provozu v březnu.

Vedení rakouského dopravce patřícího do skupiny Lufthansa očekává, že letos poptávka propadne o 25-50 %, na konci příštího roku by se mohla podle Austrian poptávka dostat na úroveň 75 % předkrizové úrovni. „Očekáváme, že na úroveň před vypuknutí pandemie se dostaneme nejdříve v roce 2023,“ uvedl člen představenstva Andreas Otto.

Už loni firma oznámila postupný konec všech 18 turbovrtulových letadel Bombardier Dash 8-400. Současná krize jejich vyřazení urychlí, skončí v příštích týden. Z flotily zmizí všech 7 Airbusů A319 a tři nejstarší Boeingy 767. Základem flotily tak v příštích letech bude Airbus A320. Průměrný věk letadel Austrian vyřazením nejstarších letounů klesne zhruba o rok na 14,6 let.

V roce 2022 chce mít Austrian zhruba 60 letadel, z toho devět dálkových.

Tagy Austrian Airlines
8 komentářů