Arriva začala prodávat jízdenky na rychlíky z Liberce. Už má dvouletou smlouvu na jejich provoz

Jednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: ArrivaJednotky 845 společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: Arriva

Tarifní nabídka skrývá i u Arrivy některé nelogičnosti, například vyšší cenu za kratší úsek.

(aktualizováno 12:48) Společnost Arriva vlaky začala na svém e-shopu prodávat jízdenky na rychlíky z Liberce do Ústí nad Labem a Pardubic. Ve většině případů bude základní jízdné levnější než dosud u Českých drah. Dvouletou smlouvu na provoz rychlíků dnes podepsalo ministerstvo dopravy.

Ceny Arrivy jsou u většiny relací většinou levnější o 12-25 %, záleží na relaci. Jízdenka v e-shopu bude vždy nejlevnější, většinou má platit pravidlo, že nákup v automatu nebo u pokladny bude o pět korun dražší, ve vlaku pak o deset korun.

Podle ceníku bude Arriva zvýhodňovat relace mezi krajskými městy: například jízdenka z Liberce do Hradce Králové vychází na 90 korun, zatímco o 52 kilometrů kratší trasa ze Železného Brodu do Hradce Králové vyjde také na 90 Kč. V případě relací v rámci kraje cena většinou kopíruje tarif krajského integrovaného systému.

E-shop Arrivy zatím neukazuje, že by dopravce měnil cenu podle poptávky či data jízdy. České dráhy dosud pravidelně prodávají dražší jízdenky na pátek a neděli, kdy obvykle jezdí více lidí. V rychlících bude platit systém jednotného tarifu, stejně tak krajské tarify DÚK, IDOL a IREDO. Státní tarif ale bude na této trase v porovnání s cenami dopravce výrazně dražší: například z Liberce do Hradce Králové vyjde na 215 Kč.

Arriva v posledních dnech upravila naopak ceník jízdného na trasách, kde už jezdí od loňska. V některých případech jde o zdražení, v jiném o zlevnění. „Dílčí úpravy cen v jednotlivých relacích provádíme průběžně s ohledem na různé faktory. S nedělní změnou jízdního řádu budeme cenu jízdného počítat podle kilometrického tarifu,“ vysvětlil mluvčí Arrivy Jan Holub. Řada cen mezi nástupní a výstupní zastávkou podle něj zůstává stejná, v některých případech dochází k mírnému navýšení. „Jsou ale i případy levnějších cest. Třeba z Mladé Boleslavi do Semil, Turnova nebo České Lípy budou mít cestující od neděle jízdenku levnější o 4 až 7 korun,“ dodal Holub.

Smlouvu na provoz rychlíků podepsalo ministerstvo s dopravcem dnes. Je zatím jen na dva roky. Ministerstvo to vysvětluje tím, že neví zatím stanovisko Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Více jsme se důvodům podpisu smlouvy věnovali ve včerejším textu.

Příklad cen u rychlíků z Liberce (cena Arriva / ČD dosud)

Liberec – Ústí 100 / ČD 129
Děčín – Liberec 90 / 119
Česká Lípa – Děčín 38 /56
Liberec – Mimoň 65 / 74

Liberec – Pardubice 140 /155
Turnov – Hradec Králové 80 / 109
Dvůr Králové – Jaroměř 23 /33
Železný Brod – Hradec Králové 96 / 116
Hradec Králové – Liberec 90 /119

Tagy Arriva vlaky R14 rychlíky Liberec - Pardubice rychlíky Liberec - Ústí nad Labem
166 komentářů