Arriva vymění všem průvodčím odbavovací terminály, dodá je firma Českých drah

Jednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOLJednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOL

Společnost Arriva vlaky se rozhodla kvůli špatným zkušenostem vyměnit přenosné terminály pro průvodčí. Namísto zařízení od společnosti Telmax přejde na

Společnost Arriva vlaky se rozhodla kvůli špatným zkušenostem vyměnit přenosné terminály pro průvodčí. Namísto zařízení od společnosti Telmax přejde na takzvané „popky“, které používají zaměstnanci Českých drah. Dodá je společnost ODP Software, která patří dceřiné společnosti Českých drah ČD – Informační systémy.

„Pro výměnu jsme se rozhodli hned první týden provozu. Náš dodavatel nesplnil to, co měl,“ řekl dnes na tiskové konferenci v Liberci generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Podle něj projdou výměnou všechny terminály ve všech provozních souborech. Celkově jde o zhruba 80 přenosných osobních pokladen.

Důvodem výměny je nespokojenost s fungováním terminálů od Telmaxu. Arriva firmu kritizovala  už v otevřeném dopise, v kterém se vedení firmy omlouvalo za nepovedený start. Arriva terminály dodané  Telmaxem používá v autobusech, ale jde o jiný typ. Vyjádření Telmaxu zjišťujeme.

Cestujícím se často nepodařilo jízdenku koupit, protože terminál nefungoval. V případě Libereckého kraje šlo o problémy zejména při platbě jízdenkou takzvanou Opuscard, která patří ke krajskému systému IDOL. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta dnes vyzval cestující, kteří museli platit vyšší cenu hotově kvůli tomu, že nešlo platit kartou, aby se ozvali a kraj jim rozdíl proplatí.

https://www.facebook.com/libereckraj/videos/2485593495032690/

Kraj tento týden kritizoval Arrivu za problémy s vyjetím na krajských linkách.  Dnes současně ale zveřejnil statistiky, podle kterých se přesnost vlaků Arrivy výrazně zlepšila.

Z čísel je patrné, že plnění jízdního řádu jde poměrně zásadně nahoru,“ řekl krajský radní pro dopravu Jan Sviták. Za poslední dny je průměrné zpoždění Arrivy v Libereckém kraji pod dvě minuty. Podle něj jsou nyní zpoždění srovnatelná s Českými drahami.

Šéf Arrivy dnes přislíbil, že v brzké době zmizí i další kritizované nedostatky, například německé nápisy ve vlacích či vadný informační systém. Kraj dosud nevyčíslil, jak velkou pokutu Arrivě za nedostatky udělí. Původně se měl provoz podle smlouvy vyhodnotit až na konci ledna, po dohodě s dopravcem dnes kraj oznámil, že samostatně vyhodnotí i prosincová data.

Tagy Arriva Arriva vlaky Liberecký kraj ODP Software přenosné osobní pokladny Telmax Top
135 komentářů