Arriva vstoupí s autobusovými expresy na linku Praha – Brno, láká ji opravená D1

Autobusy Scania Irizar i6 v korporátním nátěru Arriva Express. Foto: ArrivaAutobusy Scania Irizar i6 v korporátním nátěru Arriva Express. Foto: Arriva

Firma už zažádala o licenci na spojení Prahy s Chomutovem, Mostem i Litvínovem.

V cestování mezi Prahou a Brnem se schyluje k zajímavému zvratu. Zatímco v posledních deseti letech získávala železnice nové cestující na úkor opravované (a věčně ucpané) dálnici, v příštím roce by se mohla začít situace otáčet.

Ve stejný čas, kdy stát dálnici z velké části opravil a omezení je na trase minimální, musejí vlaky kvůli výlukám na delší odklonovou trasu přes Havlíčkův Brod. Zatímco vlak zpomaluje, autobusoví dopravci tuší příležitost na dálnici.

Jedním z nich je Arriva, která deníku Zdopravy.cz potvrdila, že chce v příštím roce zásadně rozvinout svůj segment vyšší třídy dálkových autobusů pod značkou Arriva Express. A právě trasa Praha –⁠ Brno je tou první, kterou má v hledáčku. Arriva autobusové expresy vypravovala před propuknutím pandemie na tři trasy: z Prahy do Teplic a také z Brna do Olomouce a z Brna do Přerova. První dvě linky pandemii přežily, třetí zatím znovu nevyjela.

„Období koronaviru těmto linkám nepřálo. Když se snížila mobilita, lidé tyto linky nevyužívali. Je to ale zpět, lidé jezdí, dopravu využívají a jsme s většinou těch linek spokojeni. Jedinou linku, kterou asi nebudeme chtít obnovit, je linka Brno –⁠ Přerov. Na druhou stranu, chceme se rozvíjet dál a máme v plánu expanzi těchto linek v příštím roce,“ řekl při natáčení nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz generální ředitel české Arrivy Daniel Adamka.

A odpověděl i na otázku, o jakých destinacích firma uvažuje. „V tuto chvíli se bavíme jen o České republice. Zajímavý je Most, Chomutov, Litvínov i Brno. Koronavirus a omezení tu nebudou trvale a my se nesmíme nechat zastavit. Lidé budou chtít cestovat,“ řekl Adamka

Firma už zažádala o licenci na spojení Prahy s Chomutovem, Mostem i Litvínovem i na přímou linku Praha – Brno po⁠ dálnici D1. Ta by měla spojit centra obou měst bez zastavení v Jihlavě. Přesné datum spuštění linky zatím odmítá Arriva zveřejnit s tím, že půjde o první pololetí příštího roku.

Celý rozhovor s generálním ředitelem Arrivy Danielem Adamkou vám přineseme formou podcastu v pátek v době oběda.

Tagy Arriva Express Daniel Adamka
83 komentářů