Arriva ve středu nasadí kolem Prahy 12 nových kloubových autobusů SOR

Městský autobus SOR NB. Autor: SOR LibchavyMěstský autobus SOR NB. Autor: SOR Libchavy

Společnost Arriva začne od středy nasazovat na příměstské linky kolem Prahy tucet nových kloubových autobusů od výrobce SOR Libchavy. Vozidla

Společnost Arriva začne od středy nasazovat na příměstské linky kolem Prahy tucet nových kloubových autobusů od výrobce SOR Libchavy. Vozidla se objeví na linkách 332 z Prahy do Jílového a 339 z Prahy do Týnce nad Sázavou.

Větší autobusy si vyžádal Středočeský kraj. „Pomáhá to efektivně posílit vytížené linky, protože kloubový autobus má kapacitu až o 50 procent vyšší, avšak vícenáklady se u tohoto typu autobusu zvyšují zhruba o 15 až 20 procent,“ uvedl zástupce ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Martin Jareš.

Kapacitní autobusy si podle něj žádá nárůst počtu cestujících mezi Prahou a středními Čechami. Delší autobusy také lépe zvládají nárazovou poptávku, zejména u školních nebo rekreačních spojů v letní sezóně. Nová vozidla jsou vybavena klimatizací, vysokými sedadly a větším počtem LCD obrazovek s informacemi o zastávkách.

„Příměstské linky od jihu zajišťují obsluhu také pražských Kunratic nebo Krče. Výrazně vyšší kapacitu ocení také obyvatelé Jesenice a dalších rychle se rozrůstajících obcí v těsném okolí Prahy. Čím více lidí z této oblasti pojede do Prahy autobusem a nikoli autem, tím menší budou kolony na Vídeňské ulici,“ doplnil ředitel pražské organizace ROPID Petr Tomčík.

Skupina Arriva v poslední době nakoupila od SOR kloubové autobusy za čtvrt miliardy a postupně je nasazuje do provozu. Po Velikonocích jimi například posílila přetíženou linku 380 z pražského Zličína do Berouna .

Tagy Arriva kloubové autobusy SOR Středočeský kraj
15 komentářů