Arriva představila rozpis směn na své nové linky. I jako lákadlo pro strojvedoucí

Alstom Lint po úpravách pro provoz v Česku. Foto: Jan Knap - Arriva vlakyAlstom Lint po úpravách pro provoz v Česku. Foto: Jan Knap - Arriva vlaky

Souboj o strojvedoucí se v Česku nevede už jen přes výši mezd, ale například i o způsob a délku směn.

Souboj o strojvedoucí se v Česku nevede už jen přes výši mezd, ale například i o způsob a délku směn. Společnost Arriva vlaky se v této souvislosti odhodlala k nečekanému kroku. Zveřejnila jako ukázku rozpis směn pro oblast Praha.

Právě rozpis směn může pro řadu strojvedoucích být i důvodem, proč změnit zaměstnání. Arriva si je toho zjevně dobře vědoma. „Směny sestavujeme tak, aby byly příjemné hlavně strojvedoucím,“ řekl mluvčí Arrivy Martin Farář. Dopravce se podle něj snaží omezit nástupy před šestou ráno a postavit směny na maximální možnou délku, kterou povoluje legislativa, aby měli strojvedoucí více volna. Část směn tvoří dvoudenní směny (nocování je v excelu uvedeno žlutým zvýrazněním), ty zpravidla ocení lidé, kteří do práce dojíždí třeba z trochu větší dálky.

Arriva zveřejnila rozpis směn pro oblast Praha. Ta Ta zastřešuje osobní vlaky na Liberecku a čtyři rychlíkové linky objednávané ministerstvem dopravy. „Jde o pracovní a průběžně upravovaný materiál, který se bude měnit i podle toho, jak nám budou z kurzu vycházet právě teď školení noví strojvedoucí,“ dodal Farář.  „Velmi důležitý je i odpočinek strojvedoucích, snažíme se v místech nocování shánět kvalitní ubytování. Velmi důležitá bude pro strojvedoucí i pestrost turnusů. Ty budeme zpracovávat tak, by se podíval strojvedoucí na více linek a nemusel jezdit pořád jednu trasu,“ dodal Farář.
Dokument ke stažení:

Směny strojvedoucích (excel)

Turnus pro Kolín (pdf)

Turnus pro Turnov (pdf)

 

 

Tagy Arriva vlaky nedostatek strojvedoucích pracovní doba strojvedoucích strojvedoucí Top
112 komentářů