Arriva odstranila v Libereckém kraji německé nápisy z vlaků. Radní vysvětlili, za co padla pokuta

Jednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOLJednotka Siemens Desiro provozovaná společností Arriva vlaky. Foto: IDOL

Společnost Arriva vlaky oznámila, že k dnešnímu dni odstranila všechny nedostatky s kvalitou vozidel v Libereckém kraji, za které ji

Společnost Arriva vlaky oznámila, že k dnešnímu dni odstranila všechny nedostatky s kvalitou vozidel v Libereckém kraji, za které ji kraj udělil pokutu 815 tisíc korun.

Firma to oznámila v tiskové zprávě. Průvodčí jezdí s novým odbavovacím systémem, všechny vlaky jsou již počeštěné. Právě tyto závady kritizoval kraj nejvíce.

„Termín 15. ledna byl stanoven jako termín pro zavedení nového odbavovacího systému. V těchto hodinách probíhá implementace nového systému ve všech vlacích, interních systémech společnosti Arriva a také se postupně zaškoluje veškerý personál tak, aby v co nejkratším čase fungovalo bezproblémové odbavování cestujících,“ řekl Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy.

Na všech vlacích jsou nyní nápisy jen v českém jazyce, stejně tak i software informačních panelů ve vozech je plně lokalizován do češtiny.

O udělení pokuty rozhodli včera liberečtí krajští radní. Dopravce zaplatí především za nedostatky v odbavování cestujících, nevyhovující používání karet IDOL či německé nápisy na vozech. Vyměřená pokuta se vztahuje na období od 15. prosince 2019 do konce loňského roku. „Sankce se mohou ještě zvýšit. Vlaky už mají informační systém v češtině, firma ale stále nemá nový odbavovací systém,“ dodal Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Arrivu vyšly nejdráž nedostatky s odbavovacím zařízením. Za porušení povinnosti zajistit plnohodnotné odbavení zaplatí 495 tisíc korun (15 korun za každý kilometr). Arriva se po problémech s odbavovacím systémem od Telmaxu rozhodla pořídit nový systém od společnosti ODP patřící do skupiny České dráhy. Za porušení povinnosti části smlouvy týkající se vybavení vozidel 320 tisíc korun. Jde především o informační systémy, nápisy a polepy ve vozidlech. „Jsem rád, že dopravce své služby postupně zlepšuje. Všechny komplikace v prvních dnech provozu na našich železnicích nás vedly k tomu uplatit sankce dle smlouvy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Tagy Arriva vlaky Liberecký kraj
87 komentářů