Arriva nemá smlouvu na rychlíky jistou, musí čekat do prosince. Nehorázné rozhodnutí, říkají o výběru odboráři

Motorák řady 845 společnosti Arriva. Pramen: ArrivaMotorák řady 845 společnosti Arriva. Pramen: Arriva

České dráhy zatím tají, zda podají proti výběru konkurence námitky. Odbory je podat chtějí.

Společnost Arriva vlaky bude mít smlouvu na provoz rychlíků linky R14 mezi Libercem a Ústím nad Labem a Pardubicemi nejdříve týden před zahájením provozu letos v prosinci. Navíc stále nemá jistotu, že skutečně zakázku získá. Vyplývá to ze zákonných lhůt. Ministerstvo dopravy nechalo výběr dopravce zbytečně na poslední chvíli.

Kromě dvouměsíčního zákonného čekání na podpis je totiž pro Arrivu i možnou hrozbou zrušení původního výběru ministerstva. Českým drahám běží patnáctidenní lhůta na podání námitek proti rozhodnutí o výběru Arrivy. Zda ji podají, není jasné. „Nyní nebudeme výsledek soutěže blíže komentovat,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Podání námitek může vést až ke zrušení výběr Arrivy.

Pro podání námitek jsouím odboráři. Server Odborového svazu železničářů cituje předsedu podnikového výboru Českých drah Vladislava Vokouna, podle kterého je výběr Arrivy neférovým rozhodnutím. „Považujeme toto rozhodnutí za nefér, jako nehorázné, které nebere v úvahu dlouhodobé řešení. Opatření bude mít navíc dopad na desítky zaměstnanců,“ řekl Vokoun. Podle něj budou požadovat na čtvrtečním jednání dozorčí rady podporu managementu podat proti rozhodnutí námitky. „Očekávám, že se tak stane, protože nabídka ČD byla koncipovaná do budoucna,“ dodal Vokoun.

Stát si Arrivu pojistil bankovní zárukou

To, že Arriva musí čekat až do 5. prosince s podpisem smlouvy s ministerstvem dopravy, potvrdil mluvčí František Jemelka. Vyjet má od 13. prosince. „Aktuálně běží lhůta 15 dní na podání námitek a smlouvu lze podepsat po uplynutí dvou měsíců ode dne zveřejnění oznámení o výběru dopravce na úřední desce MD,“ řekl Jemelka.

Pro Arrivu není uzavírání smluv na poslední chvíli novinkou. Loni takto podepsala smlouvu s Libereckým krajem jen pár dní před startem provozu, rok ale věděla, že zakázku získá. Oproti Libereckému kraji si ministerstvo pojistilo, aby Arriva na poslední chvíli neodstoupila. „Součástí nabídek je vyžadovaná bankovní záruka ve výši 50 milionů Kč, zajišťující plnění povinností dopravce v době závazné lhůty nabídky, která činí 70 dní,“ dodal Jemelka. „I z aktuálně deklarovaných a prováděných kroků společnosti Arriva je zjevné, že i nadále má o uzavření smlouvy o veřejných službách zájem,“ dodal. Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka uvedl, že se na start plně připravují. I s rizikem, že nakonec může ministerstvo či Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dát za pravdu Českým drahám a nechat zakázku stávajícímu dopravci.

Ministerstvo se do celé situace dostalo vlastní chybou, s vypsáním takzvané notifikace dlouho otálelo. Výběr Arrivy vysvětluje stát nižší cenou: u sedmiletého kontraktu zvítězila o 300 milionů nižší nabídkou.

Tagy Arriva Arriva vlaky České dráhy linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy Odborové sdružení železničářů R14 Top
338 komentářů