Arriva vyjela poprvé ve Zlínském kraji se Stadlery GTW, start nabral mírné zpoždění

Jednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav ŠašinkaJednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav Šašinka

Letos vyjedou ve Zlínském kraji čtyři modernizované jednotky Stadler GTW, do konce roku 2021 dalších 8.

Mírné zpoždění nabrala dodávka modernizovaných jednotek VT 646.2 (Stadler GTW) pro dopravu ve Zlínském kraji. Společnost Arriva vlaky to vysvětluje dopady pandemie koronaviru. První jednotka svezla cestující dnes.

Podle smlouvy měly v kraji jezdit čtyři jednotky od září, do konce příštího roku pak dalších osm. Mluvčí Arrivy Jan Holub vysvětluje pozdní start pandemií. Jednak Arriva kvůli uzavřeným hranicím přivezla jednotky z Německa později, současně byla mírně omezena i výroba u opravárenské firmy. „Postup modernizace vozidel byl nepříznivě ovlivněn protipandemickými opatřeními zhotovitele, kdy ve zhotovitelské firmě pracovali v oddělených týmech a došlo tak k omezení výrobních kapacit dodavatele,“ řekl Holub. Modernizace probíhá v Pars nova v Šumperku.

„U druhé jednotky předpokládáme konání zkušební jízdy ještě tento týden. Podle aktualizovaného harmonogramu by třetí jednotka měly být nasazena do zkušebního provozu během září a čtvrtá v průběhu října,“ uvedl Holub.

Jednotky dostaly nový lak i interiér, jsou v nich zásuvky, wi-fi a nový informační systém. Jsou klimatizované a částečně nízkopodlažní. Ve Zlínském kraji postupně nahradí starší jednotky řady 845.

Drážní úřad Arrivě povolil zkušební provoz jednotek s cestujícími na vybraných tratích. Kvůli nepřetržité výluce v úseku Újezdec u Luhačovic – Bojkovice budou jednotky nasazovány na vlacích linky Staré Město u Uherského Hradiště – Uherské Hradiště – Uherský Brod – Luhačovice a Uherské Hradiště – Veselí nad Moravou.

Problémy s dodržením termínu nasazení modernizovaných jednotek Stadler GTW měly také České dráhy v Olomouckém kraji. Kraj je za nedodržení nijak nepokutoval, firma to vysvětlila tím, že se jí do soutěže na modernizaci nikdo nepřihlásil. Jednotky stejně jako v případě Arrivy dříve jezdily u Deutsche Bahn.

Jednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav ŠašinkaJednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav ŠašinkaJednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav ŠašinkaJednotka Stadler GTW v barvách Arrivy. Foto: Jaroslav Šašinka

 

 

Tagy Arriva vlaky Pars nova Stadler GTW Top VT 646.2 Zlínský kraj
208 komentářů