České dráhy nasadily do provozu na Olomoucku třetí Stadler GTW

Jednotka 646 Stadler GTW Českých drah. Pramen: České dráhyJednotka 646 Stadler GTW Českých drah. Pramen: České dráhy

České dráhy nasadily do provozu další, v pořadí třetí jednotku řady 646 Stadler GTW, a to na trati z Olomouce

České dráhy nasadily do provozu další, v pořadí třetí jednotku řady 646 Stadler GTW, a to na trati z Olomouce do Drahanovic (provozní soubor Haná). První spoj, na který byla jednotka 646 020 nasazena, vyjel z Olomouce hl.n. ve středu ve 22:35. Oznámila to dnes mluvčí drah Vanda Rajnochová.

České dráhy pořídily pro Olomoucký kraj před více než rokem celkem 12 jednotek Stadler GTW. Jejich modernizace se ale zadrhla, do první soutěže se nikdo nepřihlásil. Dráhy se proto rozhodly zprovoznit čtyři jednotky vlastními silami, než bude vybrán opravce, který je zmodernizuje všechny. Čtvrtý vlak by měl vyjet ještě letos. Po celkové modernizaci budou jednotky nasazeny také na Jesenicku (provozní soubor Sever), kde obslouží tratě ze Šumperka do Hanušovic a Jeseníku nebo z Olomouce do Moravského Berouna.

Na rozdíl od první soutěže se na druhý pokus zájemci přihlásili, vítěz ale zatím nebyl vybrán. Kompletní modernizace bude zahrnovat i vybavení souprav LCD monitory, přibude wifi připojení, elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky a nové bude také čalounění sedadel.

Jednotky dříve jezdily pro Deutsche Bahn na tratích kolem Berlína. České dráhy zaplatily za vlaky 190 milionů korun bez DPH. Modernizace měla vyjít na 300 milionů korun.

Jednotka 646 Stadler GTW  Českých drah. Pramen: České dráhyKřižování jednotek 646 v Příkazích. Foto: Martin KašparMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. před modernizací Foto: České dráhyMotorová jednotka 646 Stadler GTW. Foto: České dráhy

 

Tagy České dráhy Stadler GTW Top
71 komentářů