Arriva bude prodávat jízdenky v automatech se vzdálenou pokladní

Jednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: ArrivaJednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: Arriva

Společnost Arriva, která začne od 15. prosince provozovat vlaky na čtyřech rychlíkových linkách a osobní vlaky v Libereckém a Zlínském

Společnost Arriva, která začne od 15. prosince provozovat vlaky na čtyřech rychlíkových linkách a osobní vlaky v Libereckém a Zlínském kraji, dnes na pražském Masarykově nádraží představila některé své služby.

Zřejmě největší novinkou je způsob prodeje jízdenek prostřednictvím automatické pokladny se vzdálenou asistencí. S takovými přístroji počítá Arriva pro deset větších stanic, konkrétně Beroun, Česká Lípa, České Budějovice, Kolín, Mladá Boleslav, Nymburk, Písek, Poděbrady, Praha-Smíchov a Příbram.

Cestující se bude moci obsloužit sám, nebo se spojí se vzdálenou pokladní, které sdělí své požadavky. Pokladní cestujícího odbaví a přístroj lístek vydá. V pokladně bude možné platit mincemi, bankovkami i platebními kartami. Podle šéfa české Arrivy Daniela Adamky chtějí tento systém nabídnout do jakékoliv stanice, kde došlo ke zrušení pokladen.

Arriva ale počítá s prodejem jízdenek především přes svůj e-shop, jízdenky budou prodávat i průvodčí. Čtvrtým prodejním kanálem budou klasické pokladny, které Arriva otevře v Bylnici, Horní Lidči, Kladně, Kunovicích, Luhačovicích, Semilech, Turnově, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, ve Vsetíně nebo v Železném Brodě.

Na internetu mají být nicméně jízdenky levnější než u pokladny nebo na palubě vlaku. Arriva bude uznávat i jízdenky integrovaných systémů všech krajů, skrze které její vlaky pojedou. O zahájení prodeje jízdenek včetně příkladů cen informoval deník Zdopravy.cz koncem listopadu. Tarif na rychlících bude plovoucí a bude se vyvíjet podle poptávky. Horním limitem má být nicméně státní tarif, který připravuje ministerstvo dopravy. V nabídce budou i časové jízdenky, a to na sedm, 30 a 90 dnů.

 

Pokladna Arrivy se vzdálenou asistencí. Pramen: Arriva vlaky

Pokladna Arrivy se vzdálenou asistencí. Pramen: Arriva vlaky

„Mohu potvrdit, že jsme na zahájení provozu připraveni. Bude to pro Arrivu velký skok ze součaně provozovaných šesti jednotek až na 60,“ uvedl Adamka. Firma hlásí i připravenost personální. Podle personální ředitelky Lucie Kunešové má celkem 80 hotových strojvedoucích a dalších 50 je v kurzu. Pro začátek nicméně využije i agenturní zaměstnance. K tomu má společnost celkem sto stevardů. Do pořízení vlaků firma investovala zhruba 700 milionů korun.

Arriva jednala podle Adamky s Českými drahami o uznávání režijek, výsledku se ale zatím nedobrala. „Asi mají teď jiné starosti,“ dodal Adamka.

Rychlíkové linky Arrivy od 15. prosince 2019

• R21 Praha – Turnov – Tanvald
• R22 Kolín – Nový Bor – Rumburk – Šluknov
• R24 Praha – Rakovník
• R26 Praha – Příbram – České Budějovice

Osobní vlaky Arrivy v Libereckém kraji:

• L3: Liberec – Turnov – Železný Brod – Stará Paka – Lomnice nad Popelkou
• L31: Železný Brod – Tanvald

Osobní vlaky Arrivy ve Zlínském kraji:

• Vsetín – Horní Lideč – Bylnice
• Vsetín – Velké Karlovice
• Staré Město u Uherského Hradiště – Bylnice / Veselí nad Moravou / Luhačovice

Tagy Arriva vlaky jízdenky Top
96 komentářů