Ani rušení autobusových spojů se nemá přehánět. Zlínský kraj opouští vánoční jízdní řád

Autobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský krajAutobus ČSAD Vsetín. Pramen: Zlínský kraj

Linkové autobusy, které si objednává Zlínský kraj, začnou od pondělí znovu jezdit podle jízdních řádů platných pro letní prázdniny. ČTK

Linkové autobusy, které si objednává Zlínský kraj, začnou od pondělí znovu jezdit podle jízdních řádů platných pro letní prázdniny. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová. Od úterý jezdily autobusy v regionu v souvislosti s opatřeními proti šíření nového typu koronaviru dočasně podle vánočních jízdních řádů. Pracovníci některých firem se však kvůli razantnímu úbytku spojů měli problém dostat do zaměstnání, zjistila ČTK.

„Opětovně tak budou zajištěny i autobusové spoje, které v ranních a večerních hodinách využívají cestující pro cestu do práce a z práce,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Botek (KDU-ČSL). V platnosti však zůstává omezení dálkových spojů. Vybrané dálkové spoje jedoucí do Brna budou zkráceny do Vyškova, ostatní spoje do Brna a Ostravy budou včetně víkendu zrušeny.

Linkovou autobusovou dopravu ve Zlínském kraji zajišťují čtyři firmy. V oblastech Zlín, Vsetín a Valašské Meziříčí jezdí vozy ČSAD Vsetín, v oblasti Kroměříž dopravce Krodos Bus, v oblasti Uherské Hradiště firma ČSAD BUS Uherské Hradiště a oblast Valašské Klobouky obsluhuje Arriva Morava.

Od úterý platí také výrazná omezení v regionální železniční dopravě. České dráhy (ČD) odřekly na základě žádosti hejtmanství desítky spojů, zejména na tratích mezi stanicemi Otrokovice, Zlín střed, Vizovice a Kroměříž, Hulín, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm. V omezeném režimu jezdí i Valašský expres, který ČD také vypravují. Lidé v něm mohou cestovat pouze z Horní Lidče na Vsetínsku do Olomouce a zpět. Nejezdí tedy v úseku Praha – Olomouc a zpět, jak tomu bylo dříve.

Desítky spojů ve Zlínském kraji zrušila i společnost Arriva vlaky. Obousměrně obsluhuje spoje z Valašského Meziříčí do Vsetína a Střelné, z Horní Lidče do stanice Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi stanicemi Staré Město u Uherského Hradiště a Bylnice a Újezdec u Luhačovic a Luhačovice. Zajišťuje také spoje z Uherského Hradiště do Veselí nad Moravou v sousedním Jihomoravském kraji a ze Starého Města do Moravského Písku, který je taktéž v Jihomoravském kraji.

ČTK

Tagy autobusová doprava koronavir Top Zlínský kraj
6 komentářů