Amsterdam sníží rychlost ve městě na 30 km/h, MHD může jet padesátkou

Omezení rychlosti na 30 km/h. Foto: AMS InstituteOmezení rychlosti na 30 km/h. Foto: AMS Institute

Nižší rychlost se bude týkat 80 % ulic.

Nizozemské hlavní město od prosince sníží maximální povolenou rychlost na většině ulic na 30 km/h. Tento týden již začalo s instalací příslušných značek.

O snížení rychlosti informovala amsterdamská radnice na svých stránkách. Omezení rychlosti nebude plošné, dotkne se zhruba 80 % všech komunikací ve městě. Pro MHD budou vyhrazeny speciální pruhy, ve kterých pojedou autobusy rychlostí 50 km/h.

„Trochu pomalejší jízdou pomáháte zajistit, aby se v našem městě mohl každý pohybovat bezpečně a bezstarostně,“ vysvětluje svým občanům radnice. Současně se pouští i do vysvětlování jednoduché fyziky. „Při rychlosti 30 kilometrů za hodinu je brzdná dráha o polovinu kratší (13 metrů) než při rychlosti 50 kilometrů za hodinu (27 metrů). Při maximální rychlosti 30 kilometrů v hodině tedy očekáváme o 20 až 30 procent méně vážných nehod. Šance, že chodec při této rychlosti nehodu přežije, je 95 procent. Navíc si myslíme, že hluk z dopravy se sníží na polovinu. Město se stane klidnějším a pobyt venku bude příjemnější,“ zdůvodnila radnice razantní opatření.

V pondělí začala v ulicích metropole instalace značek, postupně jich zaměstnanci správy komunikací umístí 4 400. Značky dočasně obsahují nálepku s informací, že omezení začne platit 8. prosince.

Snížení rychlosti se bude týkat zhruba čtyř pětin ulic ve městě. Mapa je na stránkách města.

Tagy 30 km/h Amsterdam snížení rychlosti ve městech
95 komentářů