American Airlines nakupují další 737 MAX, dodávku dreamlinerů odložily až do roku 2027

Boeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AABoeing 737 MAX 8 v barvách American Airlines. Foto: AA

Aerolinky reagují nákupem na rostoucí poptávku po letecké dopravě zejména v USA.

Letecká společnost American Airlines se rozhodla využít opci, kterou má ve smlouvě s Boeingem a objednala dalších 23 letadel 737 MAX 8. Současně se rozhodla výrazně posunout dodávky letadel Boeing 787 Dreamliner.

Vyplývá to z oznámení dopravce pro burzu. Aerolinky současně oznámily, že chtějí během tohoto roku uplatnit opci na dalších sedm letounů. K nákupu dochází v době, kdy se letecká doprava v USA na vnitrostátních letech dostala na úroveň před pandemií a poptávka po létání neustále roste. Patnáct letadel má být dodáno příští rok, dalších patnáct v roce 2024. American Airlines patří mezi největší provozovatele tohoto typu letadla, aktuálně jich mají ve flotile 42.

Letecká společnost současně odložila dodávku nových dálkových letadel 787-9 Dreamliner. Ty měl dopravce začít přebírat na počátku příštího roku. Podle nové dohody začnou dodávky v posledním čtvrtletí příštího roku a budou pokračovat postupně do roku 2027. Není přitom jasné, zda šlo o požadavek aerolinek, nebo Boeingu. Aerolinky už dříve uvedly, že kvůli nedostatku dálkových letadel a zpoždění v dodávkách dreamlinerů musí odložit restart některých dálkových linek.

Tagy 737 MAX 8 787-9 american airlines boeing Boeing 787 Dreamliner
2 komentáře