Alstom představil podobu nových jednotek pro Irsko, většina bude bateriová

Jednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomJednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: Alstom

Rámcová smlouva počítá s dodáním až 750 vozů.

Tento týden předvedla společnost Alstom model 1:1, který ukazuje podobu nových jednotek X’trapolis DART pro provoz irského státního dopravce Iarnród Éireann/Irish Rail. Podle rámcové smlouvy může na ostrov dodat až 750 nových vozů.

Největší zakázka v historii irské železnice přinese především navýšení kapacity a pohodlnější cestování v metropolitní oblasti Dublinu.

Aktuálně si dopravce objednal na základě rámcové smlouvy na až 750 vozů celkem 37 pětivozových jednotek X’trapolis včetně patnáctiletého servisu. Třicet jedna z nich bude bateriových (BEMU), šest elektrických. Kapacita každé pětivozové jednotky bude 550 cestujících. Budou nízkopodlažní s vyhrazenými prostory pro přepravu kol, kočárků či cestujících se zdravotním postižením. Kapacita baterie má umožnit dojezd 80 kilometrů na jedno nabití.

Alstom byl vyhlášen vítězem soutěže na dodávku nových jednotek v prosinci 2021.

Jednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomJednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomJednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomView
DART + trains imagesJednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomJednotka X’trapolis pro Irské dráhy. Foto: AlstomNové jednotky X’trapolis pro irské dráhy. Foto: AlstomNové jednotky X’trapolis pro irské dráhy. Foto: AlstomNové jednotky X’trapolis pro irské dráhy. Foto: AlstomNové jednotky X’trapolis pro irské dráhy. Foto: Alstom

Tagy alstom Alstom X’trapolis Iarnród Éireann Irish Rail X’trapolis
17 komentářů