Alstom dodá 40 vysokokapacitních jednotek Coradia Stream pro Šlesvicko-Holštýnsko

Jednotka Alstom Coradia Stream HC pro Šlesvicko-Holštýnsko. Foto. AlstomJednotka Alstom Coradia Stream HC pro Šlesvicko-Holštýnsko. Foto. Alstom

Nové jednotky vyjedou v roce 2027. Vyrábět se budou v Německu.

Společnost Alstom vyhrála zakázku na dodávku 40 vysokokapacitních jednotek pro dopravní svaz Šlesvicka-Holštýnska (Nahverkehrsverbund Schleswig-Holstein – NAH.SH). Na severu Německa výrobce uspěl s jednotkami Coradia Stream, součástí zakázky za 900 milionů eur je i údržba po dobu 30 let.

Součástí kontraktu je opce na dodávku až dalších 55 jednotek. Celkem 106 metrů dlouhé jednotky budou čtyřvozové. Dva vozy jsou dvoupodlažní, dva jednopodlažní. Lze je spojovat do dvou. Kapacita jednotky bude 360–390 míst, verze se budou lišit podle nasazení pro jednotlivé provozní soubory. Maximální rychlost bude 160 km/h.

Klimatizovaní jednotky budou vybaveny zásuvkami a wi-fi, budou také zobrazovat on-line svoji obsazenost. Každá jednotka pojme až 24 jízdních kol. Vyrábět se bude v německém Salzgitteru.

Nové vlaky mají jezdit od roku 2027, kdy končí stávají kontrakt s DB Regio. Jezdit budou na tratích RE 7/70 Kiel/Flensburg – Hamburk a RB 61/71 Wrist/Itzehoe – Hamburk.

Šlesvicko-Holštýnsko je jednou ze spolkových zemí, která si vozidla sama nakupuje a následně vybírá dopravce, který je provozuje. V Česku se takový model uchytil jen u Jihomoravského kraje.

Podle zemského ministra dopravy Clause Ruhe Madsena má dodávka nových vlaků přinést další zvýšení poptávky po cestování po železnici.

Jednotka Alstom Coradia Stream HC pro Šlesvicko-Holštýnsko. Foto: AlstomJednotka Alstom Coradia Stream HC pro Šlesvicko-Holštýnsko. Foto: Alstom
Tagy alstom Alstom Coradia Stream HC NAH-SH Šlesvicko-Holštýnsko
4 komentáře