Aktivisté zablokovali dráhy letiště v Mnichově. Prostříhali se plotem a přilepili se k ranveji

Aktivisté se přilepili k drahám letiště v Mnichově. Zdroj: Letzte GenerationAktivisté se přilepili k drahám letiště v Mnichově. Zdroj: Letzte Generation

Letiště bylo dvě hodiny mimo provoz, řada letů nabrala zpoždění.

Letiště v Mnichově v sobotu ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musejí počítat se zpožděním, informovala agentura DPA s odvoláním na prohlášení správy letiště.

Letiště je z bezpečnostních důvodů uzavřeno, protože klimatičtí aktivisté se přilepili na pojezdové dráhy,“ uvedl brzy ráno mluvčí letiště. Zhruba po dvou hodinách se podařilo zprovoznit jednu ze dvou ranvejí a o hodinu později i druhou.

Letiště nicméně oznámilo, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí k normálu. „Celkem jsme (na dnešek) naplánovali necelých 1 000 vzletů a přistání,“ uvedl mluvčí letiště. Dodal, že vzhledem k napjatému časovému harmonogramu letů může stále docházet ke zpožděním.

Letiště plánovalo tento víkend, na který připadají svatodušní svátky, odbavit velký počet dovolenkářů. Od pátku do neděle počítalo s asi 350 000 cestujícími, respektive 2 860 lety.

Hnutí Letzte Generation na sociální síti X uvedlo, že na letiště vniklo šest jeho aktivistů, kteří se rozmístili na různá místa pojezdových drah. Podle policie celkem osm lidí současně prostříhalo bezpečnostní plot, z nichž dva byli zatčeni bezprostředně u plotu.

Klimatu navzdory. Řecko buduje na Peloponésu velký lyžařský areál, nakupuje lanovky

Členové hnutí podle svých vlastních vyjádření plánovali proniknout do areálu letiště, aby zablokovali alespoň jednu ze dvou přistávacích drah, a zablokovali tak provoz v době začátku svatodušních svátků.

Důvodem protestní akce je skutečnost, že letecká doprava se na globálním oteplování podílí téměř deseti procenty. Hnutí vyzývá politiky, aby přijali rozhodnější opatření v boji proti klimatickým změnám.

Tagy klima klimatická změna Letiště Mnichov Mnichov
198 komentářů