Akcie Air France-KLM spadly po oznámení čísel za srpen. Firma varuje před slábnoucí poptávkou

První let A350-900 pro Air France. Foto: AirbusPrvní let A350-900 pro Air France. Foto: Airbus

Jediná věta v běžné měsíční statistice o počtech cestujících dnes poslala akcie Air France-KLM rychle dolů. Během pár hodin ztratily

Jediná věta v běžné měsíční statistice o počtech cestujících dnes poslala akcie Air France-KLM rychle dolů. Během pár hodin ztratily o téměř osm procent.

Na první pohled přitom k poklesu není důvod: firma za srpen vykázala růst počtu cestujících o 1,2 % v meziročním prostředí. Upozornila ale současně na rýsující se problém s poptávkou spotřebitelů. „Rezervace letů na poslední chvíli jsou slabší než jsme předpovídali kvůli zhoršení makroekonomického prostředí,“ uvedla firma ve statistikách.

Letecké společnosti v Evropě zažívaly poslední roky velmi silné období růstu, rostoucí ekonomika povzbudila lidi více cestovat. Teď se ale zdá, že poptávka slábne. To ukazuje i výrazně zpomalující růst počtu cestujících na evropských letištích.

Trojice aerolinek patřící do skupiny (Air France, KLM a Transavia) přepravila za srpen dohromady 9,8 milionu cestujících, meziročně o 2,3 % více. Největší růst zaznamenala Transavia, naopak dálková doprava rostla nejméně.

Podle zpráv francouzských médií je Air France mezi možnými zájemci o zkrachovalé Aigle Azur.

Tagy Air France - KLM
Žádné komentáře