Druhé největší aerolinky ve Francii Aigle Azur zastaví zítra všechny lety

Airbus A320 společnosti Aigle Azur. Foto: Aigle AzurAirbus A320 společnosti Aigle Azur. Foto: Aigle Azur

Druhá největší letecká společnost ve Francii přestane od zítřejšího dne létat. Aigle Azur dnes vypraví poslední lety a od soboty

Druhá největší letecká společnost ve Francii přestane od zítřejšího dne létat. Aigle Azur dnes vypraví poslední lety a od soboty na neurčito zastaví provoz. Aerolinky v nucené správě doufají, že ještě seženou investora.

Společnost na svých webových stránkách už včera podvečer vypnula rezervační systém a oznámila ukončení provozu.  „Finanční situace společnosti a z toho vyplývající provozní potíže znemožňují zajistit lety po 6. září,“ uvedla aerolinka na svém webu.

Dnes ještě vypraví firma několik desítek letů, zítra už nechystá ani jeden. Firma ale uvedla, že se snaží o to, aby obnovila svůj původní byznys co nejdříve. Podobná prohlášení v minulosti poskytly i jiné krachující aerolinky, k návratu do provozu ale nikdy nedošlo.

Aigle Azur vstoupily do nucené správy na začátku týdne na vlastní žádost. Aerolinku založenou v roce 1946 prodělávající stovky milionů eur dlouhodobě sužují spory mezi akcionáři.

Dopravce na několik let ochromily spory mezi akcionáři. Největším akcionářem je se 49 % čínská skupina HNA, které patří například Hainan Airlines. Silným akcionářem je ve skupině také David Neeleman, americký letecký podnikatel, který založil například aerolinky JetBlue. Spory vyvrcholily minulý týden, když došlo k odvolání šéfa firmy Frantze Yvelina. Akcionáři ho vinili ze strategických pochybení.
Aigle Azur se zaměřily v posledních letech hlavně na spojení Francie s Alžírskem, tvoří polovinu jejich byznysu. Firma loni dosáhla tržeb 300 milionů eur, přepravila 1,9 milionu cestujících. Firma v létě oznámila plán prodat veškeré trasy z Portugalska společnosti Vueling, aby pokryla část svých ztrát. Firma zaměstnává 1150 lidí.

Tagy Aigle Azur
Žádné komentáře