Airbus řeší dva výpadky motorů u A350. Spojuje je rozlitý nápoj v kokpitu

Airbus A350 společnosti Delta Air Lines. Foto: Delta Air LinesAirbus A350 společnosti Delta Air Lines. Foto: Delta Air Lines

Airbus a výrobce motorů Rolls-Royce vyšetřují dva nedávné incidenty s letadly A350-900, kdy během letu došlo k výpadku jednoho z

Airbus a výrobce motorů Rolls-Royce vyšetřují dva nedávné incidenty s letadly A350-900, kdy během letu došlo k výpadku jednoho z motorů. První závěry ukazují, že v obou situacích došlo k vypnutí motoru poté, co piloti omylem rozlili na ovládací panel v kokpitu nápoj.

Na případ upozornil server FlightGlobal. Dá se očekávat, že Airbus vydá brzy nové instrukce pro aerolinky, které budou řešit, jak se má zacházet v kokpitu s tekutinami.

K poslednímu případu došlo minulý týden při letu společnosti Delta Air Lines z Detroitu do Soulu nad Beaufortovým mořem. Letadlo muselo nouzově přistát na Aljašce ve městě Fairbanks. Podle prvních zpráv o vyšetřování došlo k vylití nápoje do středového panelu mezi piloty, kde je i ovládání motoru. Piloti motor vypnuli, nepodařilo se ho již znovu nastartovat. Zřejmě kvůli tomu, že dostával kvůli poškozenému kontrolnímu panelu špatná data.

K druhému incidentu mělo dojít loni v listopadu za letu v jihovýchodní Asii; podle Flightglobal šlo o linku společnosti Asiana ze Soulu do Singapuru. Tehdy mělo dojít k vylití čaje.

Britský úřad pro vyšetřování leteckých nehod loni uzavřel vyšetřování podobného incidentu. Piloti Airbusu A330-200 loni museli na lince z Frankfurtu do mexického Cancúnu nouzově přistát v irském Shannonu kvůli kouři v kabině.  K požáru došlo poté, co kapitán letadla rozlil kelímek s kávou na část ovládacího panelu v kokpitu letadla. Kontakt horké vody s elektronikou způsob kouř, který začal ohrožovat bezpečnost letu.

Airbus podle závěrečné zprávy v manuálu doporučuje, aby se používal v letadle držák na nápoje. Tím byl vybaven i zmiňovaný letoun. Podle aerolinek jsou ale jejich kelímky na kávu menší, takže jdou pak těžko vytáhnout a nedrží v něm, proto se mu piloti vyhýbali.  Dopravce jako bezpečnostní opatření začal dávat na kávu víčka a shánět větší kelímky, piloty současně upozornil, ať jsou při konzumaci nápojů opatrní.

Tagy A350 Asiana Delta Air Lines Rolls-Royce Top vylití kávy v kokpitu
54 komentářů