dkv-spojujeme

Airbus i Boeing dohání zpoždění, za měsíc dodaly aerolinkám nejvíce letadel v historii

Boeing 787-9 v barvách Air Tahiti Nui. Foto: BoeingBoeing 787-9 v barvách Air Tahiti Nui. Foto: Boeing

Výroba letadel po celém světě míří letos k novému rekordu. Oba největší výrobci letadel, společnosti Airbus a Boeing, začali v

Výroba letadel po celém světě míří letos k novému rekordu. Oba největší výrobci letadel, společnosti Airbus a Boeing, začali v září dohánět zpoždění s výrobou kvůli chybějícím některým dílů a za měsíc září dodali zákazníkům celkem 155 letadel. To je nejvíce letadel dodaných za jediný měsíc v historii leteckého byznysu.

Vyplývá to ze zpráv obou výrobců o dodávkách letadel. Zářijová čísla potvrzují trend posledních měsíců: Boeing s 86 letadly za září vede nad Airbusem s 69 letadly. I tak jsou pro analytiky překvapením: oba výrobci se potýkali v posledních měsících s výpadky výroby a v areálech se jim hromadila nedokončená letadla, nejčastěji bez motorů.

Ještě v srpnu Boieng dodal jen 48 letadel, v červenci jen 29. Největší část zářijových dodávek byly boeingy 737: 61 kusů. Za celý rok od ledna do září zatím Boeing dodal 568 letadel, loni v této době jich bylo 554. Firma má letos cíl dodat zákazníkům o padesát více strojů než loňský rekordních 763 letadel.

Boeing během posledních měsíců bojoval především s nedostatkem motorů od CFM a také problémy výrobce trupů Spirit AeroSystems. Kvůli nedostatku lidí povolal zpět do práce i bývalé zaměstnance v důchodu

Boeing letos výrazně vede nad Airbusem jak v počtu objednávek, tak v dodávkách. Airbus letos také roste, od ledna do září dodal zatím 503 letadel, o 49 více než ve stejném období loňského roku. Za září Airbus dodal 69 letadel, což je zlepšení z 54 letounů v srpnu. Pokud se chce dostat na letošní cíl 800 letadel, musí dodávat sto strojů měsíčně. Airbus měl potíže s výrobou hlavně kvůli nedostatku motorů pro letadla A320neo.

Boeing zatím výrazně vede v objednávkách: letos má již 631 objednaných strojů, Airbus jen 256.

Tagy Airbus boeing
Žádné komentáře