Air India uvízlo porouchané letadlo v Rusku, cestující přespávají ve škole

Boeing 777-200LR společnosti Air India. Foto: Chris Lofting / Wikimedia CommonsBoeing 777-200LR společnosti Air India. Foto: Chris Lofting / Wikimedia Commons

Na dodávku náhradních dílů pro opravu motoru platí sankce, dopravce posílá pro cestující jiné letadlo.

Více než dvě stovky lidí, kteří se vydali včera letem Air India AI173 z Dillí do San Francisca, zažívají velmi nezvyklou cestu. Kvůli poruše letadla se posádka Boeingu 777-200LR rozhodla po necelých deseti hodinách letu nouzově přistát v ruském Magadanu. Na náhradní letadlo čekají už přes 24 hodin na místě, kde není ani dostatek ubytování v hotelech. Air India poslala do Magadanu náhradní letadlo, je již na cestě.

Průběh letu s nouzovým přistáním je možné sledovat na Flightradar24.com. Magadan je městem na ruském ruském Dálném východě, na pobřeží Ochotského moře v Kolymském pohoří. „Po jednáních s místními úřady a pokusech ubytovat cestující v místních hotelech jsme vytvořili provizorní ubytování,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě k události. Podle záběrů na sociálních sítích jde o ubytování ve škole.

Na palubě necelých čtrnáct let starého letadla registrace VT-ALH bylo 216 cestujících a 16 členů posádky. Air India uvedla v prohlášení, že důvodem nouzového přistání byly problémy s jedním z motorů.

Zatímco evakuace cestujících by měla proběhnout bez problémů, pro dopravce může být velkou potíží letadlo opravit a zařadit ho zpět do provozu. Je v Rusku, kam kvůli sankcím nesmí žádné dodávky náhradních dílů pro letadla vyrobená v USA. Podobný problém řešil Norwegian Air Shuttle v roce 2019, kdy letadlo nouzově přistálo v Íránu a zpět se ho podařilo dostat až po více než dvou měsících.

Tagy Air India Boeing 777-200LR Magadan MGX
52 komentářů