Norwegian „vysvobodil“ svůj boeing z Íránu, po 70 dnech letí do Evropy

Boeing 737MAX 8 v barvách Norwegian. Foto: NorwegianBoeing 737MAX 8 v barvách Norwegian. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle vyřešila po deseti  týdnech problém s téměř novým letadlem Boeing 737 MAX 8, které v

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle vyřešila po deseti  týdnech problém s téměř novým letadlem Boeing 737 MAX 8, které v prosinci muselo nouzově přistát v íránském Šírázu a od té doby nemohlo kvůli ekonomickým sankcím vůči islámské republice vzlétnout. Do země se nemohly dostat žádné součástky ani náhradní motor.

Boeing registrace LN-BKE vzlétl v pátek ve 21:29 středoevropského času, ve Stockholmu má být po necelých šesti hodinách. Průběh letu můžete sledovat na Flightradar24.com.

Po deseti týdnech odletěl Boeing 737 MAX 8 z íránského Širázu. Foto: FR24.com

Po deseti týdnech odletěl Boeing 737 MAX 8 z íránského Širázu. Foto: FR24.com

Letadlo bylo v Šírázu od 14. prosince, kdy muselo nouzově přistát kvůli závadě na motoru. Zatímco pro cestující firma vypravila náhradní letadlo, původní stroj musel zůstat na zemi a čekat na povolení, kdy se podaří aerolince získat povolení pro import náhradního motoru do země.

Situaci navíc zkomplikoval rozpočtový spor amerického prezidenta s parlamentem, během kterého úřady fungovaly v omezeném režimu. Úřady v USA jsou jediné oprávněné k vydání výjimky k dovozu náhradních dílů pro letadlo. Podle sankcí nesmí do Íránu žádná technologie s více než desetinovým podílem výroby v USA.

Letadlo je téměř nové, Norwegian ho převzal na konci října loňského roku.

Tagy boeing 737 MAX 8 Norwegian Air Shuttle uvězněný boeing v Šírázu
8 komentářů