Air France propustila piloty, kteří se v kokpitu začali krátce po startu napadat

Airbus A319 v barvách Air France v Paříži. Foto: Air FranceAirbus A319 v barvách Air France v Paříži. Foto: Air France

Zprávy úřadu pro leteckou bezpečnost odhalila další bezpečnostní chyby u francouzského dopravce.

Nezvyklou situaci muselo řešit personální oddělení francouzské letecké společnosti Air France. Krátce po startu letu z Paříže do Ženevy v červnu se začali hádat a později fyzicky napadat dva piloti. Air France je propustila.

Na incident upozornil francouzský list La Tribune, který dává celou událost do kontextu s dalšími událostmi ohrožující podle zprávy úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA.

Podle listu došlo k šarvátce ještě během vzletu, kdy druhý pilot měl odmítnout pokyn kapitána. Začali se fackovat, drželi se za límec. Hluk z kokpitu zalarmoval vedoucího kabiny, který poté situaci zklidnil. Mluvčí Air France událost potvrdila. Oba piloti podle ní ve firmě skončili pro naprosto nepřijatelné chování.

Zpráva úřad BEA podle La Tribune upozorňuje na další problémy dopravce s bezpečností. Například v prosinci 2020 nad Čadem posádka Airbusu A330 zjistila únik paliva, ale nereagovala podle předpisů a namísto vypnutí motoru či přistání na nejbližším letišti pokračovala dále. Firma v reakci na kritiku uvedla, že chystá důkladný bezpečnostní audit.

Tagy air france BEA
66 komentářů