Afrika má první autobusy na plyn, budou jezdit v Abidžanu. Diesely dodávají Češi

Kloubový autobus Iveco Crealis na CNG pro Abidžan. Autor: IvecoKloubový autobus Iveco Crealis na CNG pro Abidžan. Autor: Iveco

Výrobce autobusů Iveco naplňuje během prosince kontrakt s abidžanským dopravním podnikem Sotra na dodávku 50 osmnáctimetrových kloubových autobusů Crealis na

Výrobce autobusů Iveco naplňuje během prosince kontrakt s abidžanským dopravním podnikem Sotra na dodávku 50 osmnáctimetrových kloubových autobusů Crealis na zemní plyn (CNG). Největší město Pobřeží slonoviny je vůbec prvním na africkém kontinentu, kde budou jezdit autobusy s tímto pohonem.

Prvních 26 Crealisů bylo předáno městu Abidžan minulý týden za účasti předsedy vlády Amadoua Coulibalyho. Zbylé převezme Sotra do konce roku.

Vláda Pobřeží slonoviny nastartovala v roce 2016 rozsáhlý program obnovy vozového parku veřejné dopravy, letos v lednu podepsala kontrakt s Ivecem na dodání 450 autobusů pro Abidžan. Sotra tím fakticky zdvojnásobí svůj vozový park.

Iveco Crossway. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Iveco Crossway.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Modernizace a rozšíření vozového parku v Abidžanu nese přitom výraznou českou stopu. Celková dodávka se dělí na zmíněných 50 busů Crealis na CNG, které vyrábí francouzský závod Iveca v Annonay, a 400 dvanáctimetrových autobusů Crossway Low Entry. Ty sjíždějí z linek v tuzemské fabrice Iveca ve Vysokém Mýtě. Češi letos poslali do Abidžanu 130 busů Crossway, zbylých 270 dodají příští rok.

„Nákup těchto vozů je klíčovým krokem ve zlepšování dopravních služeb a kvality života cestujících v Abidžanu,“ uvedl Coulibaly.

Tagy Abidžan cng Iveco Pobřeží slonoviny Vysoké Mýto
3 komentáře