Aerolinky LOT jednají o úpravě dreamlinerů na nákladní letadla

LOT a jejich Boeing 787. Foto: LOTLOT a jejich Boeing 787. Foto: LOT

Polské aerolinky LOT jednají s americkou strojírenskou společností Boeing o možnosti dočasné úpravy svých osobních letadel 787 Dreamliner na nákladní

Polské aerolinky LOT jednají s americkou strojírenskou společností Boeing o možnosti dočasné úpravy svých osobních letadel 787 Dreamliner na nákladní stroje. Chtěly by tak zmírnit ztráty, které jim působí koronavirová krize. Agentuře Reuters to řekl mluvčí aerolinek.

„Pokud získáme svolení a splníme všechny bezpečnostní požadavky, staneme se prvními aerolinkami na světě, které adaptují letouny Dreamliner pro takovouto dopravu,“ uvedl mluvčí.

Globální letecká osobní přeprava se v důsledku šíření koronaviru téměř zastavila. Letecké společnosti po celém světě proto nyní hledají alternativní zdroje příjmů, které by jim pomohly přežít, dokud poptávka ze strany cestujících neožije.

Státem vlastněné aerolinky LOT nyní pracují na záchranném plánu a podle vlády je pravděpodobné, že budou potřebovat státní pomoc. Firma provozuje 15 letounů Dreamliner a v současnosti využívá část jejich kapacity k přepravě roušek a dalších potřeb pro boj s koronavirem.

Mluvčí podniku odmítl upřesnit, kdy by se stroje Dreamliner mohly přeměnit v nákladní letadla a jaký náklad by mohly přepravovat. Zdůraznil, že ohledně úpravy letounů zatím nepadlo žádné konečné rozhodnutí, a dodal, že bude záviset na vývoji poptávky po osobní a nákladní přepravě.

ČTK

Tagy Boeing 787 Dreamliner LOT
43 komentářů