Konec „metrovky“. Poslední tramvaje na rozchodu 1000 mm v Česku vyjedou v neděli

Tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Foto: DPMLJTramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Foto: DPMLJ

Pravidelný provoz skončí v sobotu, v neděli vyjedou historické tramvaje a s tratí se rozloučí společnou jízdou.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) představil definitivní plány na rozloučení s provozem na metrovém tramvajovém rozchodu mezi dvěma největšími městy Libereckého kraje. V pondělí začnou práce na změně rozchodu a modernizaci trati.

Tramvajová trať z roku 1955 je poslední v zemi, kde zůstal úzkorozchodný tramvajový provoz. Od konce příštího roku, kdy se vrátí v plné délce provoz zpět, už budou tramvaje jezdit na rozchodu 1435 mm.

Zánik metrového rozchodu znamená komplikace zejména pro místní Boveraclub, který se specializuje na provoz historických tramvají. Zůstane mu úsek v centru města z vozovny do Lidových sadů, kde je ještě možnost metrového provozu díky třetí kolejnici.

Pravidelný provoz skončí na trati v sobotu večer, od neděle začne pro běžnou dopravu výluka. V neděli ale na trase ještě budou tramvaje jezdit, pouze však historické. Večer vygraduje spanilou jízdou všech tramvají v koloně z Jablonce nad Nisou (odjezd 19:00 hod.) přes Vratislavice nad Nisou (průjezd 19:30 hod.) do Liberce (terminál, průjezd 20:00 hod.). DPMLJ připravil ke konci metrového rozchodu i speciální video.

Jízdní řád tramvají pro poslední den provozu na metrovém rozchodu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Jízdní řád tramvají pro poslední den provozu na metrovém rozchodu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Tramvaje pro poslední jízdy

• Historická tramvaj „Bovera“ č. 78 z roku 1929
• Historická tramvajová souprava 6MT č. 117 (z roku 1953) a vlek č. 44 (z roku 1932)
• Historická tramvaj T2R č. 17 z roku 1962
• Historická tramvaj T2-62 č. 145 z roku 1964
• Historická tramvaj T3M č. 8106 z roku 1972
• Tramvajová souprava T3m+T3m
• Tramvajová souprava T3R.PLF+T3R.PV
Na konečné v Jablonci bude vystaven vlečný vůz-trolejová věž JED z roku 1899

Tramvajová trať projde nejprve změnou rozchodu v úseku U Lomu – Vratislavice, výhybna. Zakázku za 95,8 milionu korun získala Eurovia. Hotovo má být do konce října, pak se vrátí tramvaje alespoň na úsek z Liberce do Vratislavic. Během podzimu má začít i modernizace trati z Vratislavic do Jablonce. Příští rok v prosinci by tak měla skončit celkem už 14 let trvající modernizace tohoto spojení.

 

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou tramvajová trať Barrandov - Slivenec
81 komentářů