Nový plán na záchranu Norwegian. Cestující dostanou z letenek zpět jen 5 %

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Očištění od velké části dluhů má přilákat nové investory.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle předložila věřitelům a soudu nový restrukturalizační plán, které má vést k zachování kdysi jedné z nejrychleji rostoucích aerolinek na světě.

Podle zveřejněného materiálu přijdou zkrátka především nezajištění věřitelé i stávající akcionáři. Návrh počítá s tím, že dojde k redukci podílu stávajících akcionářů na celkem 4,6 %, což má umožnit vstup nových investorů. Zhruba 1600 nezajištěných věřitelů a 34 tisíc cestujících s nároky na refundaci letenky pak dostanou jen 5 % své pohledávky a ještě podíl z 50 milionů eur ze speciálního fondu, který vznikne vstupem nového investora. Dopravce uvedl, že většinu peněz za letenky stihl vrátit už loni.

Plán budou schvalovat v příštích dnech akcionáři a věřitelé. Nemají ale příliš na výběr. V případě nesouhlasu se krach dopravce stane ještě reálnějším. Aerolinky už dříve uvedly, že počítají s velkým zmenšením, aby mohly přežít, většinou letadel už vrátily leasingovým společnostem.

Očištění od dluhů má umožnit vstup nových investorů, kteří mají přinést zhruba 4,5 miliard norských korun, norská vláda pak slibuje dopravci záruku za úvěr v hodnotě 1,5 miliardy eur. Norská vláda s další pomocí aerolinkám dlouho otálela, nakonec v lednu přislíbila další pomoc. Podle vedení firmy má po tomto očištění společnost naději na další existenci v budoucnu. Norwegian byly ve velkých finančních problémech ještě před tím, než vypukla pandemie koronaviru. „Věříme, že je to řešení v zájmu věřitelů, které zajistí další budoucnost společnosti,“ řekl šéf Norwegian Jacob Schram.

Tagy DY norwegian Norwegian Air Shuttle
14 komentářů