HN: ČSA oznámily plán propustit všechny zaměstnance

Airbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSAAirbus A320 Českých aerolinií registrace OK-HEU. Foto: ČSA

Dopravci končí tento týden ochrana před věřiteli.

České aerolinie oznámily úřadu práce, že propustí všechny své zaměstnance. Důvodem má být zadluženost a nemožnost státní pomoci. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN).

Propouštění se může podle firmy dotknout všech 430 zaměstnanců. „Mohu potvrdit, že nám bylo doručeno oznámení o hromadném propouštění,“ řekla HN předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Podle ní zatím zaměstnanci neznají plán, jak chce firma přežít následující týdny.

Oznámení přichází pár dní před tím, než ČSA skončí ochranné moratorium před věřiteli. ČSA patří do skupiny Smartwings Group, stejná ochrana skončí tento týden i Smartwings.

Už na počátku února přišli majitelé ČSA s požadavkem na nevratnou pomoc ve výši miliardy korun. Argumentují i tím, že na rozdíl od jiných oborů stát nijak letecké dopravce nepodpořil a nekompenzoval. Podle Hospodářských novin je ve hře varianta, že Smartwings přežijí a ČSA skončí v insolvenci.

„Do skončení mimořádného moratoria nebudeme poskytovat žádné komentáře,“ napsala HN mluvčí skupiny Smartwings Vladimíra Dufková.

ČSA jsou pátou nejstarší leteckou společností na světě, v roce 2023 mohou oslavit 100 let od svého založení.

Tagy České aerolinie ČSA
189 komentářů