Izrael vypravil první let do Spojených arabských emirátů. Mír, nalepil El Al na letadlo.

Boeing 737-900 El Al se speciálním polepem pro let do Abú Dhabí. Foto: El AlBoeing 737-900 El Al se speciálním polepem pro let do Abú Dhabí. Foto: El Al

Letadlo izraelského dopravce El Al poveze politiky na jednání o míru mezi oběma zeměmi.

(aktualizováno 31.8. 11:02) Letecká společnost El Al dnes uskutečnila let, který přepíše dějiny Blízkého východu. Boeing 737-900ER zítra odlétne z letiště Bena Guriona v Tel Avivu do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Na palubě bude izraelská a americká delegace, která bude v Perském zálivu jednat o mírové dohodě mezi oběma zeměmi.

Je to poprvé v historii, kdy mezi oběma státy poletí letadlo komerční aerolinky s cestujícími. Už v květnu v Izraeli přistál letoun Etihad Airways s pomocí Palestincům. Let bude mít číslo LY971 a LY972 na cestě zpět. Čísla letů vychází z mezinárodní telefonní předvolby pro SAE (+971) a Izrael (+972).

Z Tel Avivu odlétlo v 11:13 místního času (9:13no středoevropského času). Průlomem je i skutečnost, že přelet letadla povolila Saúdská Arábie, kam jinak izraelská letadla nesmí. Na palubě je například Jared Kushner, poradce prezidenta USA Donalda Trumpa. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.

El Al už zveřejnil na sociálních sítích letadlo se speciálním polepem. Na trupu nalepili slova „mír“ v hebrejštině, arabštině a angličtině.

Prezident Spojených arabských emirátů (SAE) již dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak mohou nyní spolu obchodovat a uzavírat finanční dohody. Spojené arabské emiráty se staly po Egyptu a Jordánsku třetím arabským státem ochotným k plnohodnotným diplomatickým stykům s Izraelem.

Dekret formálně ruší zákon z roku 1972, zavedený krátce po vzniku SAE. Právní úprava odrážela tehdejší postoj arabských zemí, podle něhož bylo možné stát Izrael uznat jen za předpokladu, že bude existovat samostatný palestinský stát, poznamenala agentura AP.

Izrael a Spojené arabské emiráty čeká jednání o otevření ambasád, zahájení obchodu a vytvoření cestovního spojení. Země už například obnovily telefonní spojení, dohodly se na spolupráci ve zdravotnictví a izraelský prezident Reuven Rivlin pozval do Jeruzaléma prezidenta Spojených arabských emirátů.

(s využitím ČTK)

Tagy El Al izrael spojené arabské emiráty Top
16 komentářů