Češi si podle průzkumu přejí záchranu Smartwings. Proti státní podpoře vznikla petice

Odstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comOdstavené Boeingy 737 MAX 8 Smartwings. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.com

Češi si podle průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou STEM/MARK přejí, aby stát pomohl letecké společnosti Smartwings a ČSA. Výsledky průzkumu

Češi si podle průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou STEM/MARK přejí, aby stát pomohl letecké společnosti Smartwings a ČSA. Výsledky průzkumu zveřejnila firma v tiskové zprávě, kompletní prezentace je ke stažení zde.

Výsledky výzkumu se objevily jen pár dní poté, co Smartwings zahájily rozsáhlou marketingovou kampaň Neberte nám křídla, v které vysvětlují, proč by jim měl stát pomoci. Používají v ní i nepravdivé údaje, například uvádí státní pomoc Lufthanse, která ještě nebyla odsouhlasena.

Podle průzkumu je až 85 % české populace toho názoru, že by stát měl zasáhnout a Smartwings podpořit. Průzkumu se zúčastnilo 1 212 lidí ve věku 18 let a více. „O potřebnosti podpory českých dopravců panuje mezi lidmi shoda, názory na její formu už se ale liší – napříč věkovými i vzdělanostními skupinami,“ řekl ředitel STEM/MARK Jan Tuček. Nejvíc dotázaných lidí (34 %) si myslí, že vhodným způsobem pomoci je kapitálový vstup státu do společnosti.

Podle průzkumu ochota Čechů pomoci ze svých daní souvisí s obavami, že kvůli krachu Smartwings by mohly zdražit letenky. Tím vyhrožují v poslední době zejména cestovní kanceláře. Na základě čeho k tomu může dojít, když je na trhu extrémní nadbytek nabídky nad poptávkou, není jasné. STEM/MARK prováděl průzkum na vlastní náklady v rámci svého zviditelnění se.

Téma státní pomoci aerolinkám vlastněným z necelé poloviny čínskou firmou se ale nelíbí všem. Proti pomoci vznikla už i petice, která má zatím jen kolem tří desítek podpisů. „Nechme aerolinky Smartwings, které před časem koupily ČSA, svému osudu. Pokud nepřežijí, letiště v Česku to nepoloží. Ani piloty, ani stevardky. Politici budou mít pořád čím létat. Nedovolme proto několika lidem, aby utopili peníze daňových poplatníků v riskantní až podezřelé transakci. Nedovolme dát miliardy na pochybný úvěr, aniž by společnost v těchto zlých časech pro celé letecké odvětví vyrukovala s plánem na svou záchranu (čtěte restrukturalizaci),“ uvádí autor petice Jaroslav Zkoumal.

(Aktualizováno 15:52 o údaj, kdo průzkum financoval)

Tagy České aerolinie smartwings STEM/MARK Top
218 komentářů