Smartwings po roce vzlétl se 737 MAX, provádí ověřovací let

Boeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA krátce před vzletem. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 registrace OK-SWA krátce před vzletem. Foto: Smartwings

Rok po uzemnění letadel 737 MAX vzlétl dnes první Boeing 737-8 MAX 8 společnosti Smartwings. Firma se souhlasem všech úřadů

Rok po uzemnění letadel 737 MAX vzlétl dnes první Boeing 737-8 MAX 8 společnosti Smartwings. Firma se souhlasem všech úřadů a výrobcem provádí takzvaný ověřovací let.

Letadlo registrace OK-SWA odstartovalo dnes krátce po obědě z Letiště Václava Havla. Společnost musí během letu dodržovat velmi přísné podmínky. Po celou dobu bude mít letoun deaktivovaný řídící systém MCAS, který byl příčinou dvou tragických nehod tohoto typu letadel a poletí s částečně vysunutými vztlakovými klapkami (poloha 1).

Let je schválen Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví EASA i výrobcem letadel a motorů, stejně tak Řízením letového provozu a ÚCL,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní je ověřovací let součástí programu údržby při odstavení letadel. Letadlo letí v maximální hladině 17 tisíc stop, z Prahy zamířilo na Brno, pak na Ostravu a vrací se zpět.

Po celou dobu, co jsou letouny uzemněny, probíhá pravidelná údržba pro dlouhodobá stání doporučená výrobcem. Pracujeme na to, abychom s letadly mohli co nejdříve létat, až získají povolení pro provoz. Postupně chceme takto provést ověřovací lety se všemi 737 MAX, které máme,“ uvedla Dufková. Podle ní byl let dlouhodobě plánován, v kokpitu jsou dva zkušení piloti schválení EASA.

Smartwings mají aktuálně sedm 737 MAX, touto dobou měly mít už 22 strojů. Většina z nich je vyrobena, ale čeká na převzetí v USA.

Tagy 737 MAX 8 boeing 737 MAX 8 smartwings Top uzemnění letadel 737 MAX
14 komentářů