Stát dá 100 milionů dopravcům na dezinfekci, SŽ zřídila místnosti pro nemocné

Boj s viry, pražské hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicBoj s viry, pražské hlavní nádraží. Pramen: Správa železnic

Ministerstvo dopravy vyčlenilo na období do konce dubna 100 milionů korun pro dopravce na dezinfekci, a to především pro zaměstnance.

Ministerstvo dopravy vyčlenilo na období do konce dubna 100 milionů korun pro dopravce na dezinfekci, a to především pro zaměstnance. Zároveň vydalo závazný pokyn, jak mají dopravci v době koronavirové nákazy postupovat. Peníze se budou rozdělovat přes města a kraje na základě počtu cestujících v roce 2018 a vydaných faktur.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka jde především o ochranu zaměstnanců. „Bavíme se zde o 30 tisících zaměstnanců, z nichž většina jsou řidiči autobusů,“ uvedla Havlíček. Ten rovněž řídí ministerstvo průmyslu a obchodu, které prý zajistilo pro dopravce dostatečné zásoby dezinfekce pro případ, že by selhaly komerční kanály. „Jsme schopni je dodat, samozřejmě zcela bez marže,“ doplnil ministr.

Šéf Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula opatření uvítal. „Nikdo si nedovede představit ekonomické dopady v případě, kdy by velká část řidičů a řidiček skončila v karanténě,“ uvedl. Dodal zároveň, že by vláda spolu s opozicí měla prolomit plánovaný deficit rozpočtu a vyčlenit na boj s virem více prostředků. „Zdraví obyvatel se nedá řešit úsporami,“ řekl vrchní odborář.

Informace ministerstva doplnili šéfové Správy železnic (SŽ) a Českých drah (ČD). Podle generálního ředitele SŽ Jiřího Svobody bylo na nádražích instalováno přes 250 zásobníků s dezinfekcí v podobě stojanů i nástěnných nádržek. „Znásobili jsme úklid nádraží až na čtyřnásobek běžného denního cyklu,“ doplnil Svoboda. Správa železnic rovněž vydala pokyn dopravcům, jak mají postupovat při zjištění (či podezření) nákazy ve vlacích. Bylo vyčleněno 12 místností (zejména v pohraničních stanicích), kam budou nemocní umístěni a kde budou předáni zdravotníkům.

Šéf Českých drah Václav Nebeský doplnil, že dráhy ve zvýšené míře dezinfikují vozy, rozdaly zaměstnancům dezinfekční gely a doporučily maximálně omezit fyzický kontakt s cestujícími. To se týká především kontroly jízdenek nebo nakládání s hotovostí.

S rostoucím počtem nakažených roste také počet zrušených linek. Autobusový dopravce FlixBus dnes zastavil provoz svých linek na území Itálie. Spoje budou přerušeny ode dneška do 3. dubna. Jde o všechny vnitrostátní i mezinárodní linky společnosti do Itálie. Své autobusové linky do Itálie v minulém týdnu přerušil i RegioJet a letečtí dopravci.

Tagy České dráhy dezinfekce Koronavirus Ministerstvo dopravy Správa železnic
20 komentářů