Strojvedoucí, který zavinil střet vlaků v Brně, dál jezdí, odvolal se proti ročnímu zákazu

Srážka osobních vlaků v Brně, 5. 3. 2019. Ilustrační foto: Drážní inspekceSrážka osobních vlaků v Brně, 5. 3. 2019. Ilustrační foto: Drážní inspekce

Strojvedoucí, který loni v březnu zavinil střet dvou vlaků na brněnském hlavním nádraží, se odvolal proti ročnímu trestu zákazu výkonu

Strojvedoucí, který loni v březnu zavinil střet dvou vlaků na brněnském hlavním nádraží, se odvolal proti ročnímu trestu zákazu výkonu činnosti. Jeho odvolání začal projednávat Krajský soud v Brně, jednání po dokazování odročil na neurčito. Při nehodě se zranily dvě desítky lidí. Muž už dříve kromě zákazu výkonu činnosti dostal za obecné ohrožení z nedbalosti podmíněný trest.

Nehoda se stala 5. března po 8:00, vlaky se čelně srazily na výhybce. Strojvedoucí Petr Vaněk tehdy podle obžaloby nerespektoval návěst „stůj“ na návěstidle a vjel do vlakové  cesty proti jedoucímu vlaku. Zranilo se tehdy 23 lidí, 15 z nich muselo do nemocnice. Materiální škoda byla vyčíslena zhruba na 400 000 korun.

Muž vinu uznal, omluvil se. „Jakmile jsem si uvědomil svoji chybu, všemi prostředky jsem se snažil zabránit střetu, ale už to nešlo. Je mi té události líto, chtěl bych se omluvit všem, kterým jsem způsobil újmu,“ uvedl muž u soudu.

Městský soud v Brně mu loni na konci října uložil trest 18 měsíců podmíněně odložených na dva roky a k tomu roční zákaz činnosti výkonu funkce strojvedoucího. Proti zákazu se muž odvolal. Jeho obhájkyně uvedla, že muž opětovně složil zkoušky a funkci strojvedoucího znovu vykonává. Uvedla, že trest zákazu vnímá jako nepřiměřenou sankci.

Krajský soud dnes jednání odročil na neurčito. Soudkyně Hana Kleinová uvedla, že senát s rozhodnutím počká na zprávu od Drážní inspekce. Ta dosud závěrečnou zprávu nedokončila.

Záchranáři zraněné tehdy rozvezli do čtyř zdravotnických zařízení v Brně, v souvislosti s nehodou ošetřili 23 lidí. Šlo především o odřeniny, zhmožděniny, vykloubení, ale i podezření na zlomeniny. Z obou vlaků záchranáři tehdy evakuovali kolem 250 lidí.

ČTK

Tagy České dráhy drážní inspekce srážka vlaků v Brně Top
116 komentářů