Letiště Brno zaznamenalo loni i přes uzemnění 737 MAX nárůst počtu cestujících o 8,5 %

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Letiště Brno zaznamenalo loni i přes konkurenci nedaleké Vídně a problémy leteckých dopravců s uzemněním 737 MAX růst počtu cestujících.

Letiště Brno zaznamenalo loni i přes konkurenci nedaleké Vídně a problémy leteckých dopravců s uzemněním 737 MAX růst počtu cestujících. Celkem odbavilo loni 543,7 tisíc cestujících, meziročně o 8,5 %.

Tuřanské letiště je druhým regionálním letištěm v Česku, které oznámilo své provozní výsledky. Letiště Pardubice loni zaznamenalo pokles o třicet procent. Pokles se očekává i v případě Letiště Ostrava.

Brněnské letiště, které provozuje skupina Accolade, dosáhlo loni nárůstu i přes řadu nepříznivých faktorů. Kvůli krachu dopravce BMI Regional skončila linka do Mnichova, jiná menší letiště si stěžovala na vliv krize kvůli uzemnění Boeingů 737 MAX. V případě Brna navíc výrazně rostla konkurence ve Vídni, kde došlo k výraznému zlevnění cen letenek kvůli ostrému konkurenčnímu boji po expanzi nízkonákladových dopravců. „Počet cestujících rost díky novým pravidelným linkám a úspěšné letní sezóně,“ uvedlo letiště v tiskové zprávě.

Rekordní byl pro brněnské letiště loňský červenec 117 255 odbavenými cestujícími, což je nejvíce pasažérů za měsíc v historii. Sezónní charterové lety využilo 376 tisíc cestujících, na pravidelných linkách pak letělo 167,5 tisíce cestujících. Novinkou bylo spojení do Berlína, to ale letos skončí.

Tagy BRQ Letiště Brno
72 komentářů