Ve hře o vlaky Bratislava – Komárno je pět dopravců

Pět zájemců se přihlásilo do soutěže na zajištění osobní vlakové dopravy v rámci závazku veřejné služby na vytížené regionální trati

Pět zájemců se přihlásilo do soutěže na zajištění osobní vlakové dopravy v rámci závazku veřejné služby na vytížené regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem na jihu Slovenska. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo dopravy.

Podle slovenské agentury SITA jsou zájemci slovenský státní dopravce ZSSK, RegioJet, Arriva a Leo Express. Páté jméno známé není.

Vyhodnocení nabídek očekává ministerstvo do konce letošního roku. Vítěz tendru získá kontrakt na deset let. „Velmi mě těší, že liberalizace se rozbíhá pozitivním směrem a dopravci projevují svůj zájem. Jde o velmi frekventovanou trať,“ uvedl slovenský ministr dopravy Arpád Érsek.

Díky vlakům RegioJet se tato dříve takřka odepsaná trať stala nejvytíženější jednokolejnou tratí na Slovensku a počet cestujících vzrostl z 800 000 v roce 2011 na více než čtyři miliony ročně,“ sdělil ČTK mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Důvodem výrazného nárůstu počtu cestujících v posledních letech na zmíněné trati jsou hlavně přibývající obytné zóny v okolí Bratislavy a dopravní zácpy na silnicích. Sto kilometrů dlouhá trať není elektrifikována. RegioJet tam v září nasadil dvoupatrové vagony s cílem zvýšit přepravní kapacitu některých vlaků. Na tuto trať už vzhledem k její kapacitě nelze přidat nové spoje. V současnosti tam některé vlaky jezdí v intervalu zhruba 20 minut.

ČTK

Tagy Bratislava - Komárno Ministerstvo dopravy SR otevírání trhu na Slovensku Trať Bratislava - Komárno
59 komentářů