Delší stopka pro 737 MAX. Southwest i Air Canada odložily návrat až do února

Boeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air CanadaBoeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air Canada

Další nepříznivá zpráva o budoucnosti letadel Boeing 737 MAX a jejich návratu do provozu přišla od amerických dopravců. Jejich největší

Další nepříznivá zpráva o budoucnosti letadel Boeing 737 MAX a jejich návratu do provozu přišla od amerických dopravců. Jejich největší provozovatel Southwest Airlines dnes odsunul jejich návrat do rezervačního systému až do 8. února, Air Canada do 16. února.

Southwest, které mají ve flotile 34 letadel 737 MAX, původně plánovaly návrat letadel 5. ledna, nakonec ji ale o více než měsíce prodloužily. V tiskové zprávě firma uvedla, že situaci s návratem do provozu monitoruje, ale kvůli nejistému termínu zahájení provozu raději letadla dál vyškrtnou z letových řádů. V praxi to znamená 175 zrušených letů za den. „Chceme tímto krokem zamezit rušení letů na poslední chvíli,“ uvedla firma v prohlášení.

Její piloti se už obrátili na soud, v žalobě požadují odškodnění za to, že nemohou létat tolik, jak bylo původně plánováno. Kvůli tomu mají nižší příjmy. Minulý týden prodloužily dobu, během které s letadly nepočítají, i ostatní americké aerolinky až do začátku příštího roku.

Air Canada je druhým největším provozovatelem těchto letadel, firma všech 24 strojů vyřadila z prodejních systémů až do 14. února. „Jde o reakci na nejistotu ohledně načasování letadel do provozu,“ řekla Lucie Guillemette, provozní ředitelka Air Canada. Firma oznámila, že současně kvůli chybějícím letadlům pronajme jiné, větší stroje alespoň na kanadskou obdobu jarních prázdnin, kdy poptávka po létání pravidelně výrazně roste.

Tagy Air Canada Southwest Airlines uzemnění letadel 737 MAX
7 komentářů