Piloti Southwest Airlines žalují Boeing. Kvůli ušlým mzdám

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Sdružení pilotů americké letecké společnosti Southwest Airlines (SWAPA) podalo žalobu na výrobce letadel Boeing kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX.

Sdružení pilotů americké letecké společnosti Southwest Airlines (SWAPA) podalo žalobu na výrobce letadel Boeing kvůli uzemnění letadel Boeing 737 MAX. Piloti žádají o více než sto milionů dolarů za ušlou mzdu.

Jde o první žalobu svého druhu, Boeing zatím žalují kvůli uzemnění letadel pozůstalí po obětech dvou tragických nehod a o žalobách současně mluví i řada leteckých společností. Piloti ale dosud Boeing k soudu nedali. Podání žaloby oznámilo sdružení v tiskové zprávě. SWAPA sdružuje téměř deset tisíc pilotů největší nízkonákladové letecké společnosti na světě.

Podle žaloby přišli piloti kvůli uzemnění letadel o možnost letů na více než třiceti tisících letů, které byly původně naplánovány. S 34 letadly MAX 8 jsou Southwest Airlines největším provozovatelem tohoto typu letadla. Firma už oznámila, že zrušila všechny lety s těmito stroji až do ledna. Jde celkem o zhruba 8 % spojů.

V žalobě piloti uvádí, že letadlu důvěřovali a proto se rozhodli s ním létat i na základě dobrých zkušeností předchozích generací letadel Boeing 737. „Očekávání se ukázala jako špatná. Chyby Boeingu stály život 346 lidí, narušily zásadně důvěru mezi piloty a cestujícími a omezily možnosti pro leteckou dopravu po celém světě,“ uvedla organizace v prohlášení.

Omezení letů podle pilotů znamená, že na mzdách přijdou v součtu nejméně o sto milionů dolarů. „Naši piloti nečekali, že utrpí takovou zásadní finanční ztrátu kvůli nedbalosti Boeingu,“ řekl prezident SWAPA Jonathan L. Weaks.

Tagy boeing Southwest Airlines SWAPA Top uzemnění letadel 737 MAX
5 komentářů