ŘSD vypsalo tendr na odstranění 200 reklam, svaz provozovatelů očekává splnění zákona do konce roku

Billboard u dálnice. Pramen: MDČRBillboard u dálnice. Pramen: MDČR

Kolem silnic a dálnic stojí přes zákaz daný zákonem stále stovky billboardů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto vypsalo doposud

Kolem silnic a dálnic stojí přes zákaz daný zákonem stále stovky billboardů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto vypsalo doposud největší zakázku na jejich odstraňování. Díky ní má zmizet téměř 200 reklamních zařízení podél pěti dálnic. Informaci přinesla Česká televize.

Billboardy by v rámci nejnovější zakázky měly zmizet z 0.– 45. kilometru dálnic D1, D3, D5, D8 a D11. „Jedná se o první takto velký tendr. Měl by řešit až 191 kusů reklamních zařízení,“ uvedl pro ČT mluvčí silničářů Jan Studecký. Odhadovaná cena zakázky je 76,3 milionu korun, což vychází zhruba na 400 tisíc na jeden billboard. Na posílání nabídek mají zájemci čas do 20. srpna.

ŘSD přitom počty nelegálních reklam odhaduje na stovky, přesné číslo nemá, neboť majitelé údajně své stojany přemisťují nebo obnovují ty již zrušené. K odstraňování billboardů se přitom i díky únorovému rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil platnost zákona, hlásí i Svaz provozovatelů venkovní reklamy.

„Od dálnic zmizela všechna dotčená reklamní zařízení již v roce 2018 a v jejich okolí zůstala pouze zařízení, kterých se novela silničního zákona netýká a nejsou v jejím rozporu, což potvrdilo i ministerstvo dopravy,“ uvedl za členy svazu jeho prezident Marek Pavlas.

Členové SPVR podle něj po rozhodnutí Ústavního soudu, který odstranil nejistotu vzniklou kolem stížnosti senátorů, pokračují v odstraňování nosičů u ostatních komunikací, a to na základě výzev, které obdrží od příslušných správních orgánů. „Předpokládáme, že veškeré plochy, kterých se novela týká budou odstraněny nejpozději do konce letošního roku,“ doplnil Pavlas. Svaz současně vyzval ostatní provozovatele, aby k odstraňování billboardů zaujali stejný přístup.

Novela zákona z roku 2012 dala provozovatelům na odstranění reklam od dálnic a silnic I. třídy pět let.

Tagy billboardy dálnice ŘSD SPVR
11 komentářů