Zákaz billboardů platí, smetl Ústavní soud námitky senátorů

Billboard u dálnice. Pramen: MDČRBillboard u dálnice. Pramen: MDČR

Ústavní soud nedal za pravdu skupině sedmnácti senátorů v čele s Václavem Chaloupkem (Občané patrioti), která protestovala proti zákazu billboardů

Ústavní soud nedal za pravdu skupině sedmnácti senátorů v čele s Václavem Chaloupkem (Občané patrioti), která protestovala proti zákazu billboardů u dálnic a silnic I. třídy. Soud to oznámil v tiskové zprávě. Zákonodárci podali před rokem a půl k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona, která se billboardů týká.

Novela zákona o pozemních komunikacích z roku 2012, která zákaz billboardů přinesla, podle senátorů porušila principy právní jistoty a zákaz retroaktivity, zasáhla do práva na podnikání a byla v rozporu s mezinárodní ochranou investic. Provozovatelé reklamních ploch dokonce mluvili o znárodnění. Návrh pro senátory zpracoval bývalý ústavní soudce Stanislav Balík.

Ústavní soud tyto argumenty smetl a připomněl, že „princip právní jistoty nelze ztotožnit s požadavkem na absolutní neměnnost právní úpravy, která podléhá mimo jiné sociálně ekonomickým a technickým změnám, jež mohou vyžadovat i reflexi v nárocích kladených na bezpečnost silničního provozu a na okolnosti s ním spojené.“ Upřednostnil tak veřejný zájem.

Rovněž dodal, že stát přistoupil k věci ohleduplně, když dal majitelům a provozovatelům ploch pětileté přechodné období. Podle novely z roku 2012 musely billboardy zmizet k září 2017. Jinou věcí pak je, že se ministerstvu dopravy dosud nepodařilo všechny nelegální plochy zlikvidovat nebo k tomu donutit jejich provozovatele. Kolem dálnic a silnic první třídy jich jsou stále stovky.

Podle novely nesmí být reklamní poutač v pásmu 250 metrů podél dálnice a 50 metrů podél silnice I. třídy. To neplatí v obcích. „Pro nás to znamená jediné: na základě rozhodnutí Silničního správního úřadu pokračujeme v likvidaci billboardů,“ komentoval rozhodnutí soudu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Na Ústavní soud se kvůli billboardům obrátili tito senátoři:  nezařaení: Lumír Kantor, Zdeněk Papoušek, Renata Chmelová, Jitka Seitlová a Zdeněk Brož. Jaromíra Vítková, Alena Šromová a Jiří Carbol za KDU-ČSL, Jaroslav Kubera a Jiří Oberfalzer z ODS, Karel Kratochvíle a Hassan Mezian z ČSSD, Michael Canov a Jiří Vosecký ze Starostů pro Liberecký kraj, za TOP 09 Tomáš Czernin, za STAN Jan Horník.

Tagy billboardy dálnice silnice I. třídy Ústavní soud
7 komentářů