V Sasku zkrachoval dopravce, místo vlaků musí jezdit autobusy

Siemens Desiro v barvách Städtebahn. Foto: Städtebahn SachsenSiemens Desiro v barvách Städtebahn. Foto: Städtebahn Sachsen

Provoz železnice těsně za českými hranicemi komplikuje konec jednoho ze soukromých dopravců. Společnost Städtebahn Sachsen minulý týden nejprve zastavila provoz,

Provoz železnice těsně za českými hranicemi komplikuje konec jednoho ze soukromých dopravců. Společnost Städtebahn Sachsen minulý týden nejprve zastavila provoz, tento týden vstoupila do insolvence. Konec dopravce s 15 jednotkami Siemens Desiro přinesl velké komplikace pro cestující.

Städtebahn zajišťovala provoz na čtyřech linkách (RB33, RB34, RB 71 a RB 72) v Drážďanech a okolí včetně linky z Pirny do Sebnitz na německo-české hranici. Firma minulý týden oficiálně oznámila ukončení provozu. Dopravní svaz Horní Labe (VVO) kvůli tomu zavedl náhradní autobusovou dopravu.

Autobusy ale nestačí, navíc jsou často pomalejší. Sasko proto urychleně vymýšlí, jak obnovit na čtyřech linkách provoz vlaků. Jednou z variant je převod na nového dopravce včetně zaměstnanců. Städtebahn Sachsen jezdila na tratích v okolí Drážďan od roku 2010. Zaměstnává 85 lidí.

Podle serveru Dresdner Neueste Nachrichten  provoz skončil poté, co vlastník vlaků, leasingová společnost Alpha Train, zakázal dál jednotky Desiro používat. Důvodem byly spory o peníze za úhradu škod na vlacích způsobených srážkou se stromy na trati. Firma také bojovala v minulých měsících s nedostatkem personálu. Städtebahn z problémů obvinila správce železnice DB-Netz, ten ale chyby odmítá.

Tagy Städtebahn Sachsen VVO
67 komentářů