První soukromá indická aerolinka dolétala. Jet Airways oznámily zastavení všech letů

Jet Airways a jejich Boeing 777-300ER. Foto: Jet AirwaysJet Airways a jejich Boeing 777-300ER. Foto: Jet Airways

Čtvrtí století dlouhá historie letecké společnosti Jet Airways je pravděpodobně u konce. Dlouhodobě ztrátový indický dopravce dnes oznámil konec provozu

Čtvrtí století dlouhá historie letecké společnosti Jet Airways je pravděpodobně u konce. Dlouhodobě ztrátový indický dopravce dnes oznámil konec provozu a dočasné zastavení všech letů.

Vyplývá to z oznámení, které společnost zaslala na burzu.

K rozhodnutí o zastavení letů došlo poté, co státní indická banka SBI odmítla jako jeden z největších věřitelů poskytnout další peníze na financování provozu a firmě se nepodařilo získat ani jiné zdroje. „Jsme přinuceni okamžitě zrušit všechny mezinárodní i vnitrostátní lety. K rozhodnutí došlo po bolestivém hodnocení všech možných způsobů vzniklé situace,“ uvedla firma v prohlášení.

Firma zatím v prohlášení nemluví o krachu, ale pouze o dočasném přerušení provozu. Společnost stále věří, že se jí podaří získat nového investory, uzávěrka je 10. května.

Jet Airways se staly první indickou soukromou aerolinkou. Po letech velkého růstu ale nezachytil dopravce včas nástupu nízkonákladové konkurence a začal se dostávat do velkých problémů. Krize ve firmě se vleče několik let, firma nejprve přišla o část letadel kvůli nesplácení leasingu, později musela zastavit i všechny mezinárodní lety.

Podle některých zdrojů se situace zhoršila poté, co čtvrtinový vlastník dopravce, společnost Etihad Airways, odmítla firmě poskytnout další kapitálovou injekci. Podobně Etihad Airways, samy ve velkých potížích, postupovaly i v případě padlého Air Berlin. Zakladatel firmy Narehs Goyal odešel na konci března z čela firmy, situaci ale už nezachránil.

Tagy Jet Airways
2 komentáře