Boj o D11. ŘSD zveřejnilo dokumenty o předání staveniště. Eurovia dostane přidáno

To bylo v říjnu slávy, aneb šéfové stavebních firem s premiérem na D11. Pramen: ŘSDTo bylo v říjnu slávy, aneb šéfové stavebních firem s premiérem na D11. Pramen: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic se nechce vzdát smlouvy na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, kterou včera vypovědělo

Ředitelství silnic a dálnic se nechce vzdát smlouvy na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, kterou včera vypovědělo sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky, a současně nehodlá firmám zaplatit peníze navíc. ŘSD dnes zveřejnilo zápis z předání staveniště i opakované výzvy, aby firmy začaly stavět. Spor nakonec ale míří k dohodě a firmy nejspíše začnou stavět.

ŘSD zveřejnilo dokumenty před dnešním jednáním ministra dopravy Dana Ťoka se zástupci stavebních firem. „Odmítáme slova o nečinnosti z naší strany. V dokumentech je jasně popsáno, že došlo k předání staveniště i jsme firmy opakovaně vyzývaly, aby konaly,“ vysvětlil zveřejnění dokumentů mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jednání u ministra nakonec vedlo k tomu, že Eurovia výpověď stáhne a smlouva bude pokračovat. Pro stát to nebude ale zadarmo.

https://twitter.com/tok5934/status/1090611179939155973

Nový dodatek má být vytvořen do 15. února, pak by měly obě strany sporu vzít své odstoupení od smlouvy zpět. Sdružení firem žádalo 200 milionů korun navíc.

Zápis z úvodního kontrolního dne, ke kterému došlo na konci září, stavební firmy nikdy nepodepsaly, stejně jako protokol o převzetí staveniště. Podle zástupců stavebních firem v zápise mělo dojít k zahájení stavby 5. října. To se ale nestalo. Už 15. října ŘSD vyzvalo firmy k tomu, aby začaly stavět a podepsaly zápis, opakované výzvy odešly ještě 20. října a v listopadu.

Sdružení včera oznámilo, že podmínečně odstupuje od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic. Vinu vidí právě na straně investora, který údajně nepřipravil staveniště. „Ředitelství silnic a dálnic se přitom nijak nemá k tomu, aby plochy určené pro výstavbu do potřebného stavu uvedlo,“ sdělil v pondělí šéf Eurovie Martin Borovka. Podle něj jsou firmy ochotny pozemky uvést do „patřičného“ stavu, ŘSD by si ale práce muselo objednat, tedy i zaplatit. Borovka dodává, že firmám se zkracuje lhůta na provedení stavby. „Nečinností ŘSD, které mělo oznámit termín zahájení stavby a neučinilo tak, došlo současně k vypršení cenové nabídky na tuto stavbu. Nyní má sdružení dle smlouvy nárok na její opětovné sjednání a to tak, aby zohlednila cenový nárůst vstupních surovin a služeb za dobu, která mezitím uplynula,” doplnil obchodní ředitel Metrostavu Karel Volf.

Sdružení firem podepsalo smlouvu loni v srpnu, rok po podání nabídky. Ta byla o 35 % nižší než předpokládaný rozpočet. „Společnost Eurovia svou nabídku na stavbu D11 kalkulovala stejně jako ostatní uchazeči v soutěži a podpisem smlouvy i symbolickým poklepáním se za vysoutěženou cenu postavila. Nyní bez ohledu na výsledek výběrového řízení chce více peněz,“ reagoval šéf ŘSD Jan Kroupa. S cenou 160 milionů za kilometr by mohla být tento úsek D11 jednou z nejlevnějších dálnic v porevoluční historii českého stavitelství.

Stát měl na výběr dvě varianty: přistoupit na požadavky stavebních firem a zaplatit jim více, nebo zakázku znovu vysoutěžit i s rizikem výrazně vyšší ceny. Může jít současně o nebezpečný precedens: podobných smluv vysoutěžených za výrazně nižší ceny, než jsou na trhu nyní, má ŘSD více, například na nedaleké D35.

EDIT: V textu byl původně zaměněn zápis o převzetí staveniště s prvním kontrolním dnem. Za chybu se omlouváme.

Tagy D11 D11 Hradec Králové - Smiřice eurovia metrostav Ředitelství silnic a dálnic ŘSD swietelsky
31 komentářů