Tramvají do Malešic. Úřad zahájil stavební řízení, miliardová soutěž finišuje

Tramvaj v Malešicích. Foto: DPPTramvaj v Malešicích. Foto: DPP

DPP počítá s dokončením novém trati do roku 2027.

V Praze se blíží další stavba tramvajové trati. Po více než čtyřech měsících od podání žádosti společností Metroprojekt zahájil Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) stavební řízení pro 2,2 kilometru dlouhou novostavbu trati z Vinohradské ulice do Malešic.

Zahájení řízení na novou trať vyplývá z informací na úřední desce úřadu. Prodleva mezi podáním žádosti a zahájením řízení je obvykle způsobena doplňováním chybějících podkladů. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) počítá s tím, že stavba začne příští rok.

V létě vypsaný tendr zatím kvůli dotazům zájemců nabírá mírné zpoždění, aktuální termín podání nabídek je v půlce listopadu. Odhadovaná hodnota zakázky je 1,75 miliardy korun.

Tramvajový boom v Praze pokračuje. DPP vypsal soutěž na novou trať do Malešic

Tramvaj povede od křižovatky Vinohradské s Počernickou ulicí. Na trati vznikne šest nových zastávek včetně nové kolejové smyčky na konečné u křižovatky s Dřevčickou ulicí. Dojde také k úpravě trati ve Vinohradské ulici. O nové trati do Malešic se v Praze mluví desítky let, hotovo by mělo být do roku 2027.

Nová trať má zlepšit dopravní obsluhu pro současné sídliště Malešice. Současně zajistí dostatečnou kapacitu pro již probíhající a případný další rozvoj v území. Tramvaje nahradí autobusovou dopravu ve spojení k metru Želivského při zachování krátkých intervalů, současně však bude možné využít pokračování linek z Malešic dále po tramvajové síti.

Plánovaná tramvajová trať do Malešic. Pramen: DPP/dokumentace EIA
Tagy Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Malešice Počernická rozšiřování tramvajových tratí v Praze tramvajová trať Počernická
37 komentářů