Konec dělení jízdenek. ČD spojí nejlevnější kombinace do jedné, doklady přejmenují

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

České dráhy chystají od 1. února velkou změnu v nabídkách jízdenek. Kromě přejmenování jejich názvů by měl zákazníkům odpadnout problém

České dráhy chystají od 1. února velkou změnu v nabídkách jízdenek. Kromě přejmenování jejich názvů by měl zákazníkům odpadnout problém s dělením jízdenek, vždy by měli dostat nejvýhodnější nabídku. Měly by tak skončit paradoxy, kdy cestující platí za kratší cestu stejným vlakem mnohem více než cestující jedoucí delší trasu.

Jde o větší balík změn, které naznačily České dráhy už loni na konci roku v přepravním a tarifním věstníku. „Jde o zavedení nových jízdenek Flexi základní, Flexi výhodná a Vázaná. Tyto názvy podle průzkumu nejlépe vystihují jejich parametry. Smyslem změn názvů jízdenek je zpřehlednit naše tarifní nabídky,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Detaily chtějí České dráhy zveřejnit příští týden. Skončí naopak Akční a Superakční jízdenky.

Nepůjde přitom jen o přejmenování jízdenek. „V případě cest na delší vzdálenosti systém vždy sám nabídne zákazníkovi nejvýhodnější jízdné a bude počítat i s úseky, kde platí některá z cenově zvýhodněných jízdenek,“ potvrdil Joklík.

Pokud tedy na zvolené trase bude úsek s výhodnějším jízdným, například právě s Flexi zvýhodněnou jízdenkou, započítá ho systém do jednoho jízdního dokladu. „Výhodu akvizičního jízdného tak budou využívat i zákazníci, kteří svou cestu začínají v místě, odkud žádná zvýhodněná nabídka neplatí,“ řekl Joklík.

Dělení jízdenek se rozmohlo zvláště poté, co České dráhy zavedly na hlavních trasách výrazně levnější jízdenky pro cestování mezi většími městy. Například spojení Český Brod – Ostrava je sice o 34 kilometrů kratší než spojení Praha – Ostrava na stejné trase, cestující s jedním lístkem ale zaplatí za kratší cestu mnohem více. Z Českého Brodu do Ostravy stojí jedna jízdenka s přestupem v Kolíně 459 korun, z Prahy do Ostravy 295 korun. Když si jízdenku rozdělí na dva úseku (Český Brod – Kolín + Kolín – Ostrava, zaplatí dohromady jen 269 Kč. (kalkulace proběhla 21. ledna večer pro vlak EC117 s odjezdem dnes). Nově by mu měl už takovou levnější jízdenku nabídnout přímo prodejní systém a přitom bude mít jen jeden lístek.

Nejde ovšem jen o specialitu Českých drah, u kterých se někde vyplatí rozdělit nákup jízdenky na dvě. Například u RegioJetu vyjde jízdenka z Prahy do Břeclavi ve třídě Standard na 299 korun, při koupi jízdenky z Prahy do Brna zaplatí ve stejném vlaku cestující 175 korun ve stejné třídě a dalších 59 korun za jízdenku z Brna do Břeclavi, celkem tedy 234 korun.

Podle Joklíka budou Flexi zvýhodněné jízdenky (FZJ) dráhy nabízet na trojnásobném počtu relací než u současných Akčních jízdenek. „Už díky tomu může na výhodnější jízdné dosáhnout mnohem více našich zákazníků. Tyto jízdenky budou omezeny kontingentem a cena se bude dynamicky měnit podle reálné poptávky. Nejdražší proto budou ve dnech a časech přepravní špičky. Proto platí, že včasný nákup bude pro zákazníky výhodný,“ dodal Joklík.

Vázaná jízdenka bude vždy nejlevnější, bude se vztahovat vždy jen na konkrétní vlak. Půjde koupit jen v e-shopu a v aplikaci Můj vlak, na pokladnách až později.

Tagy České dráhy dělení jízdného Flexi jízdenka tarif Českých drah Top Vázaná jízdenka
99 komentářů