Modlí se a nenosí roušky. Lufthansa dostala obří pokutu za diskriminaci židů

Ortodoxní židé v ulicích Londýna. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýOrtodoxní židé v ulicích Londýna. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Lufthansa nepustila na palubu židovské cestující. Dostala rekordní pokutu 4 miliony dolarů.

Americké ministerstvo dopravy udělilo pokutu čtyři miliony dolarů (93 milionů korun) německé Lufthanse za diskriminaci židovských cestujících.

Trest je nejvyšší, jaký kdy úřad udělil letecké společnosti za porušení občanských práv. Polovinu pokuty musí dopravce zaplatit do 30 dnů, zbylé dva miliony jsou určené na odškodnění cestujících.

K incidentu došlo v květnu 2022. Židé cestovali z New Yorku přes Frankfurt do Budapešti.

Lufthansa zakázala 128 židovským cestujícím nastoupit na jejich navazující let z Frankfurtu po údajném „bezpečnostním pochybení některých cestujících“.

Většina židovských cestujících měla na sobě charakteristický ortodoxní oděv, avšak podle ministerstva se navzájem neznali. Aerolinka je přesto brala jako jednu skupinu a udělila jim „kolektivní trest“ kvůli nevhodnému chování několika jedinců.

Podle Lufthansy však velký počet cestujících na palubě letu do Frankfurtu opakovaně nerespektoval pokyny posádky, aby nosili obličejové masky, což zákony v době pandemie covidu nařizovaly.

Kromě toho Lufthansa uvedla, že posádka musela skupinky cestujících opakovaně vyzývat, aby se neshromažďovali v uličkách, kuchyňkách a v blízkosti nouzových východů, kde se modlili.

Dál už nepoletíte

Kapitán následně upozornil ostrahu Lufthansy, že někteří cestující nedodržují pokyny posádky a navazují na jiný let v Budapešti. Konkrétního cestujícího, který nedodržel pokyny, však dopravce identifikovat nedokázal. Pokračovat v cestě tak zakázal všem.

Americké ministerstvo dopravy následně obdrželo více než 40 stížností na diskriminaci.

Nikdo by neměl čelit diskriminaci při cestování. Pokuta vysílá jasný signál leteckému průmyslu, že jsme připraveni vyšetřit a podniknout kroky, kdykoli budou porušována občanská práva cestujících,“ uvedl v prohlášení americký ministr dopravy Pete Buttigieg.

Lufthansa si stojí za tím, že akce posádky LH 401 byly podniknuty v zájmu bezpečnosti a ochrany,“ uvedla aerolinka.

Odmítla jakoukoliv diskriminaci na základě domnělého náboženství nebo etnické příslušnosti. Lufthansa poznamenala, že naopak některé letušky na letu LH401 společnou modlitbu cestujícím umožnily.

Tagy bezpečnost Lufthansa
5 komentářů