Qantas do konce měsíce vyřadí Boeingy 717, do provozu vrátí zbývající A380

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

Qantas vrátí největší osobní letadlo světa na linku ze Sydney do Dallasu.

Letecká společnost Qantas do konce měsíce vyřadí poslední letadla Boeing 717, která nasazuje na vnitrostátní linky po Austrálii. Konec letadel s motory v zadní části trupu nastane díky převzetí dalších letadel Airbus A220. Stane se tak po 24 letech provozu v barvách největší australské aerolinky.

O ukončení provozu informoval Qantas v tiskové zprávě. Aktuálně zbývají poslední tři letouny v provozu. Během posledního roku vyřadil Qantas dvacítku těchto letadel. Poslední lety firma plánuje na 26. října mezi Sydney, Canberrou a Launcestonem.

Qantas zatím převzal čtyři letadla A220. Během listopadu převezme další, postupně odebere 29 letadel. Od jejich provozu si slibuje výrazně nižší provozní náklady i větší komfort pro cestující. A220 se objeví postupně i na první zahraniční lince: spojí Darwin na severu země se Singapurem.

Qantas oznámil postupné vyřazení všech Boeingů 717, zůstanou dva provozovatelé

Nejde o jedinou změnu ve flotile firmy. Qantas současně oznámil rozšíření dálkové sítě. Součástí plánu je i návrat posledních dvou letadel Airbus A380 do provozu. K odstavení došlo během pandemie koronaviru, dvě letadla neunikla rozebrání. Postupně tak bude v barvách Qantas létat deset největších osobních letadel na světě, původně jich bylo 12. A380 se vrátí na linku Sydney – Dallas, všech deset letadel má být v provozu na začátku roku 2026. Musí ještě projít úpravami interiéru.

Qantas uvedl, že od února příštího roku navýší kapacitu zahraničních letů o 220 tisíc míst ročně. Nově nabídne opět přímé lety z Brisbane do USA s Boeingem 787-9, z Brisbane otevře zcela novou linku do Palau, ostrovů v Oceánii. Z nabídky letů pod značkou Qantas zmizí naopak linky Sydney – Soul, kterou převezme dceřiná společnost Jetstar.

Tagy A380 Airbus 220 Airbus A380 Boeing 717 Qantas
3 komentáře